Joanikije poručio sa Ostroga: Stradalno, ali slavno Kosovo i Metohija je naše duhovno ognjište

© Foto : MitropolijaJoanikije
Joanikije - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2021
Pratite nas
Stradalno, ali slavno i blagosloveno Kosovo i Metohija je naše duhovno ognjište, poručio je u svojoj besedi nakon Svete arhijerske liturgije na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, vladika Budimljansko-nikšićki, administrator Mitropolije crnogorsko primorske Joanikije.
On se zahvalio vladiki raško prizrenskom Teodosiju što je došao navodeći da tako "držimo jedinstvo, kao što smo ga uvek držali sa našim svetinjama na Kosovu i Metohiji, sa Pećkom patrijaršijom, sa Visokim Dečanima, Gračanicom, Bogorodicom Ljeviškom, Prizrenom, Devičom i sa ostalim svetinjama na KiM“.
Vladika je dodao da sa KiM često dolaze braća i sestre u Crnu Goru, kao i da "mi često idemo i smatramo kao dar Božiji, kad nas Bog udostoji da pristupimo svetinjama na Kosovu i Metohiji, i da se pred njima pomolimo pred ćivotom Svetog Stefana Dečanskog".
Govoreći o aktuelnoj epidemiloškoj situaciji, vladika Joanikije rekao je da niko nije lud da zabrani vernicima da se poklone.
Joanikije, koji je administrator Mitropolije crnogorske primorske, rekao je da mnogi svedoče čudesima Svetog Vasilija.
„Sveti Vasilije naročito isceljuje bolesnike. U ove skoro dve godine od kada je počela zaraza, i pored svih mera, narod pristupa ćivotu Svetog Vasilija i naravno niko nije lud, ni od naših vlasti niti od sveštenstva da brani bilo kome u ova vremena kada su inače dosta ozbiljne mere zbog zaraze, da pristupa ćivotu ostroškog vidara i iscelitelja“, kazao je Joanikije.
Oni, ukazao je, ne vrše propagandu već samo blagodare.
Ovo je, istakao je, veliki jubilej 350 godina od upokojenja, čudotvorenja i nebeskog pastirstva Svetog Vasilija nad narodom.
„Jubilej smo obeležili skromno ali smo uradili ono što je glavno. Vršili smo sve službe i pojačali i umnožili molitve i ovde pored ćivota Svetog Vasilija i u svim drugim hramovima“, kazao je vladika Joanikije.
Episkop budimljansko- nikšićki Joanikije je dodao da su „uvek pozivali narod na poštovanje mera“, prenosi Tanjug.
„Mi zaista verujemo da će Sveti Vasilije Ostroški pomoći i odagnati ovu epidemiju daleko od nas i proćerati je da je više nema. Samo mi da se popravimo. A ove stege i ove nevolje koje su nas nalazile pomogle su nam na neki način da se vratimo jednostavnosti. U jednostavnosti je i lepota i snaga...“, poručio je vladika, preneo je podgorički portal Borba.
Istakao je da niko ne treba da bude nerazuman jer ljudi umiru od virusa.
Poručio je da onaj ko misli da zaraze nema, treba da ode i poseti bolesnike na kovid odeljenjima i lekare koji tamo rade, da vide kojim su mukama podvrgnuti i bolesnici i lekari. „Sve što nas snalazi prihvatamo smireno sa verom i idemo u susret da rešavamo probleme a ne da bežimo od njih. Daće Bog da ovu bolest i ovu zarazu uz zalaganje svih vas i uz molitve svih vas oteramo od naših domova i od naših porodica”, kazao je vladika Joanikije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala