Hiljade hodočasnika u manastiru Ostrog na dan Svetog Vasilija, litija u Nikšiću /video, foto/

© Sputnik / Skrinšot/SputnjikHodočasnici ispred Ostoroga
Hodočasnici ispred Ostoroga - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2021
Pratite nas
Hiljade pravoslavnih hodočasnika okupilo se ispred manastira Svetog Vasilija Ostroškog, kod Danilovgrada.
Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Svetog Vasilija Ostroškog, čije se mošti kao velika svetinja čuvaju u manastiru Ostrog.
Na taj dan u manastiru se tradicionalno okuplja veliki broj hodočasnika iz zemalja regiona.
I ove godine ispred manastira je veliki broj građana iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Austrije, Grčke, Bugarske, Rumunije, pa čak i Rusije.
„Sveti Vasilije Ostroški, slava mu i milost, doneće isceljenje čitavom srpskom narodu“, rekla je Nada Bašanović-Zeković, hodočasnica iz Beograda.
„Ovaj dan mi je važan jer sam prošle godine u ovo vreme sedela i plakala i tugovala u Beču, zaključana u stanu, a danas sam ovde na dan Svetog Vasilija, hvala Bogu“, rekla je Zorica koja je putovala iz Beča u prisustvovati proslavama.
Ove godine, zbog ograničenja putovanja, broj hodočasnika je bio manji nego prethodnih godina. Mnogi od njih odlučili su da dođu u manastir Ostrog peške.
"Ovo je sjajan dan za nas - pravoslavne hrišćane, poseban dan u godini kada dođemo i posetimo ovo mesto. Troje nas je prošetalo od Gornjeg Polja do ovde", rekao je Željko Nikolić.
Manastir Ostrog osnovan je u 17. veku i najposećenije je mesto pravoslavnih hrišćana na Balkanu. Manastir je dobio ime po brdu koje se uzdiže iznad njega.

Litija u Nikšiću

Večeras je u Nikšiću održana litija kojoj je prisustvovalo nekoliko hiljada vernika.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala