Hamas obavestio Moskvu: Spremni smo da prekinemo sve vojne akcije protiv Izraela

© AFP 2023 / MOHAMMED ABEDNapad Izraelaca na utvrđenje Hamasa u Pojasu Gaze
Napad Izraelaca na utvrđenje Hamasa u Pojasu Gaze - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2021
Pratite nas
Palestinski pokret Hamas spreman je da obustavi sve vojne akcije protiv Izraela, ako se izvrši međunarodni pritisak na Izraelce, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.
Ruski MIP je naveo da je, na inicijativu palestinske strane, obavljen telefonski razgovor zamenika šefa ruske diplomatije Mihaila Bogdanova sa zamenikom predsednika političkog biroa Hamasa Musom Abu Marzukom.
"Musa Abu Marzuk, u ime rukovodstva Hamasa, uverio je da je pokret spreman da obustavi sve vojne akcije protiv Izraela, na obostranoj osnovi, ali da međunarodna zajednica izvrši pritisak na izraelsku stranu kako bi se obustavile vojne akcije u kompleksu džamije Al Aksa u istočnom Jerusalimu i nezakonite mere protiv njegovih autohtonih arapskih stanovnika", navodi se u saopštenju ruskog spoljnopolitičkog resora.
U ponedeljak uveče eskalirala je situacija na granici između Izraela i palestinskog Pojasa Gaze. Palestinske grupe ispalile su na Izrael više od hiljadu raketa, izraelski raketni odbrambeni sistem „Gvozdena kupola“ presreo je 200. Izrael je izveo napad na Pojas Gaze u kojem je, prema najnovijim podacima, za dva dana ubijeno više od 30 ljudi, uključujući 10 dece, a 203 osobe su ranjene. U raketnim napadima poginulo je pet Izraelaca, a više od je 200 ranjeno. 
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala