Dostupan digitalni zeleni sertifikat u Srbiji: Do objedinjene korona-potvrde u par koraka

CC0 / / Rad od kuće
Rad od kuće - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2021
Pratite nas
Od danas, svi građani Republike Srbije mogu preuzeti digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv virusa korona i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest kovid 19.
"Digitalni zeleni sertifikat predstavlja objedinjenu potvrdu kojom se dokazuje da li ste primili vakcinu protiv kovida 19 i da li imate rezultate testiranja na zaraznu bolest SARS-KoV-2. On predstavlja potvrdu koja je kvalifikovano elektronski pečatirana i kao takva ne može biti falsifikovana niti zloupotrebljena. Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka - imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je lice vakcinisano, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze. Takođe, ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološog testa", izjavio je dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.
Da bi se dobio digitalni zeleni sertifikat potrebno je da građani budu registrovani na Portalu eUprava, saopštila je ta vladina Kancelarija.
Nakon prijave i odabira usluge Digitalni zaleni sertifikat prikazuje se opcija - pokreni uslugu. Potrebno je da, nakon pokretanja opcije pokreni uslugu, građani provere svoje podatke, potvrde imejl adresu i za par minuta digitalni elektronski sertifikat stiže na odabrani imejl.
Uputstvo za registrovanje naloga na Portalu eUprava je dostupno na sajtu
Tzv. kovid pasoš – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2021
Politiko: Članice EU moći će pojedinačno da odlučuju koje vakcine prihvataju za digitalni sertifikat
Očitavanjem ku-ar koda na Digitalnom zelenom sertifikatu dobijaju se sledeći statusi: za vakcinaciju zelena boja ukoliko je primljena prva i druga doza vakcine, odnosno prva doza kod vakcine AstraZeneka; za rezultate PCR i antigenskog testa zelena boja ukoliko su ovi testovi urađeni u poslednja 72 sata i ukoliko su negativni; za rezultat serološkog testa zelena boja ukoliko je urađen u poslednjih 6 meseci (za nevakcinisane osobe), odnosno 2 meseca (za vakcinisane osobe) i ukoliko je IgG parametar pozitivan, prenosi Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala