„Dok oni ratuju, mi ginemo“: Ispovest Palestinke iz Pojasa Gaze

© AFP 2023 / MOHAMMED ABEDPalestinka prolazi pored ruševina zgrade
Palestinka prolazi pored ruševina zgrade - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2021
Pratite nas
Čujemo eksplozije neprestano, od izraelskih napada ili raketa koje ispaljuju militanti iz Pojasa Gaze. Dok oni ratuju, mi ginemo i svedočimo destrukciji oko nas, kaže Ajda Salem, Palestinka koja živi u Pojasu Gaze.
Prethodnih nekoliko dana su nam posebno teški, jer smo suočeni sa uništavanjem, kaže Ajda Salem za Sputnjik internešnel.
„Situacija je užasna. Ako pitate obične ljude, većina će vam reći da nisu spremni za novu eskalaciju sukoba sa Izraelom. Mnogi žive u siromaštvu, zdravstveni sistem nam je slab i još jedan rat bi sve to pogoršao“, kaže ona.
Njena frustracija je razumljiva. Prethodni sukob sa Izraelom načinio je Pojasu Gaze nepovratnu štetu. Samo je u 2014. godini, tokom izraelske operacije posle otmice i ubistva tri izraelska dečaka, uništeno 18.000 kuća u Pojasu Gaze.
TELEGRAMMMM "{$url}"
Pored toga, godine izraelske blokade i loša ekonomska situacija, uz izbijanje pandemije virusa korona, doveli su do toga da većina stanovnika smatra da novi rat sa Izraelom nije neophodan i da bi samo pogoršao već posrnulu ekonomiju i mnoge gurnuo u siromaštvo i glad.
TELEGRAMMMM "{$url}"
Ipak, Ajda Salem dodaje da većina stanovnika Gaze podržava Hamas u nameri da „odbrani džamiju Al-Aksa“.
Novi sukob Izraela i Palestinaca izbio je nakon uličnih nereda tokom meseca Ramazana, koji su počeli zbog toga što su izraelske vlasti odlučile da zbog pandemije virusa korona ograniče pristup Hramovnoj gori, koju i Jevreji i muslimani smatraju svetom, gde se nalazi i džamija Al-Aksa.
© REUTERS / IBRAHEEM ABU MUSTAFASukob Izraela i Palestinaca
Sukob Izraela i Palestinaca - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Sukob Izraela i Palestinaca
Tokom poslednjeg sukoba zabeležena je velika šteta
Usledili su raketni napadi Hamasa na izraelske gradove, na koje je izraelska vojska odgovorila.
Ajda Salem nada se da će sukobi biti brzo završeni.
„Ne želimo da izgubio naše živote i kuće. I znamo da će, ukoliko se sukobi nastave, Pojas Gaze imati još žrtava“, kaže Ajda Salem.
Međutim, kraj sukoba se ne nazire. Izrael je odbio ponude za međunarodno posredovanje, a premijer Benjamin Netanijahu rekao je da će se konfrontacija nastaviti „dok Hamas ne nauči lekciju“. Portparol Izraelskih odbrambenih snaga Hidai Zilberman naveo je da Izrael razmatra mogućnost kopnene invazije.
„Svi se nadamo da će se sukobi završiti do kraja Ramazana (četvrtak). Ali ako počne kopnena invazija, nastaviće se danima. Još više krvi biće proliveno, ali će Hamas iskoristiti to kako bi povratio popularnost“, kaže Salem.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala