Blinken saopštio Lavrovu: Amerika će čvrsto braniti svoje interese

© REUTERS / Pool / Olivier HosletAmerički državni sekretar Entoni Blinken
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2021
Pratite nas
Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je telefonom sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom i saopštio je da američko rukovodstvo namerava da štiti svoje interese kao odgovor na postupke Rusije, saopštio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.
„Državni sekretar i ruski ministar razgovarali su o predstojećem ministarskom sastanku Arktičkog saveta, tokom koga će se sastati predstojeće sedmice, a takođe o mogućnosti saradnje tokom predsedavanja Rusije Arktičkim savetom“, navodi se u saopštenju Prajsa.
Ističe se da je tokom razgovora Blinken „potvrdio odlučnost predsednika SAD Džoa Bajdena da čvrsto brani interese SAD kao odgovor na postupke Rusije koji štete njima i njihovim saveznicima“.
„On je pozvao Rusiju da oslobodi Pola Vilana i Trevora Rida kako bi oni mogli da se vrate kući svojim porodicama. Državni sekretar je predstavio ruskom ministru pregled američke politike prema Severnoj Koreji, i strane su saopštile da nameravaju da nastave da razgovaraju o pitanjima od obostranog interesa“, ističe se u saopštenju portparola Stejt departmenta.
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, sa svoje strane, saopštava da je Lavrov tokom razgovora sa Blinkenom razgovarao o organizaciji sastanka predsednika Vladimira Putina i Džoa Bajdena.
„Razgovarano je o rasporedu rusko-američkih kontakata u predstojećem periodu, uključujući predlog Vašingtona o organizaciji rusko-američkog samita“, saopštilo je MIP Rusije.
Takođe se navodi da su se Lavrov i Blinken dogovorili da se sastanu u Rejkjaviku 20. maja na marginama ministarskog sastanka Arktičkog saveta.
Ruska strana dodaje da su ruski i američki zvaničnik razgovarali i o nuklearnom problemu Korejskog poluostrva, obnavljanju Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana i zadacima u sferi strateške stabilnosti.
Bajden je ranije predložio Putinu da se sastanu u Evropi kako bi razgovarali o bilateralnim odnosima Sjedinjenih Američkih Država i Rusije. Portparolka Bele kuće Džen Psaki je saopštila da je za sada rano govoriti gde će se samit održati, ali pretpostavlja da će to biti na leto, što je potvrdio i Kremlj.
Pročitajte još:
 
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala