Beloruski ekspert: Rusija da se pripremi – NATO rakete uskoro u Ukrajini

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaRusko-beloruske vojne vežbe "Zapad-2017"
Rusko-beloruske vojne vežbe Zapad-2017  - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2021
Pratite nas
Beloruski politički analitičar Aleksandar Špakovski savetuje Moskvi i Minsku da se pripremaju za članstvo Ukrajine u NATO.
„Ukoliko se u pravcu Ukrajine ne dogode neke totalne promene po ugledu na događaje iz 2014-2015. godine, ta zemlja će pre ili kasnije postati članica NATO-a sa svim posledicama po bezbednost Belorusije i Rusije koje proističu iz toga“, napisao je ekspert na Telegramu.
On je podsetio da su još za vreme kampanje pridruživanja zemalja centralne i istočne Evrope u NATO 1996. godine predstavnici američkog rukovodstva otvoreno govorili o svojim planovima za Ukrajinu.
Špakovski je siguran da je priključenje Kijeva NATO-u osnovni element strategije Alijanse za širenje na Istok.
„Ne treba ismevati Ukrajince na televiziji na temu 'svejedno ih neće primiti', nego polaziti od toga da će ih primiti i da će u narednim godinama postaviti rakete na teritoriji Ukrajine“, upozorio je analitičar.
Prema njegovom mišljenju, neophodno je planirati kontra mere u pravcu vojnog saveza Rusije i Belorusije. Osim toga, Špakovski je pozvao da se otvoreno postavi zadatak da se spreči stupanje Ukrajine u NATO.
„Baš kao što naši 'zapadni partneri' potpuno otvoreno i drsko izjavljuju da nameravaju da prošire vojni blok“, zaključuje stručnjak.
Zvanični Kijev više puta je saopštavao da je pridruživanje Ukrajine NATO-u prioritetni zadatak za Ukrajinu. U Alijansi ističu da od zemlje očekuju reforme i razvoj svoje vojske prema standardima vojnog bloka. Bivši generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen istakao je da će Kijevu biti potrebno mnogo vremena da zadovolji niz kriterijuma koji su neophodni za pridruživanje Alijansi.
Pročitajte još:
 
 
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala