Bajatović za Sputnjik: Novim gasovodom isporučeno oko milijardu kubika gasa, spajamo se s Mađarskom

© Sputnik / Stefan ĐurićDirektor JP „Srbijagas“ Dušan Bajatović
Direktor JP „Srbijagas“ Dušan Bajatović - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2021
Pratite nas
„Od Nove godine ’Srbijagas‘ je kroz novi gasovod isporučio nepunu milijardu kubnih metara gasa i nijedan problem nije imao s pritiscima, količinama niti s bilo čime na sistemu. U ovom momentu sva 403 kilometra gasovoda praktično su završena i u toku je spajanje s gasovodima u Mađarskoj“, rekao je za Sputnjik Dušan Bajatović, direktor JP „Srbijagas“.
Bajatović se danas sastao s ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Bocanom-Harčenkom, koji je istakao da je sprovođenje gasa kroz Srbiju do Mađarske korak od istorijskog značaja za razvoj zemlje, socijalnu sferu i privredu, jer time naša država postaje tranzitna zemlja za isporuku gasa.
© Sputnik / Stefan ĐurićGasovod kroz Srbiju do Mađarske
Gasovod kroz Srbiju do Mađarske - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Gasovod kroz Srbiju do Mađarske

Gas kroz Srbiju za Mađarsku do 1. oktobra

Govoreći o magistralnom gasovodu „Balkanski tok“, kojim se ruski gas doprema preko Turske i Bugarske u Srbiju, direktor „Srbijagasa“ je kazao da očekuje da kompresorska stanica bude izgrađena do 15. jula, čime bi sve ugovorne obaveze bile ispunjene kako je i predviđeno.
„Očekujemo da će najkasnije 1. oktobra prve količine gasa, nakon sprovođenja ’oupen sizon‘ procedure od strane naših mađarskih kolega, poteći i u Mađarsku“, rekao je Bajatović.
Kako je istakao, najvažnije je to što je urađena diversifikacija, odnosno što je uspostavljen pravac snabdevanja od Crnog mora, preko Turske  i Bugarske, do Srbije, odakle će gas ići u Mađarsku.
„To je potpuno novi izvor. To nije gas iz istih nalazišta i to je prvo što treba shvatiti. Oslobodili smo pravac potencijalno iz Severnog toka 1 i, nadam se, Severnog toka 2 ili sa Jamala ili nekog evropskog nalazišta i time smo otvorili ulaz sa Horgoša. Što se tiče hidrauličkih parametara, pritisaka koje dobijamo na našim gasovodima, koje postiže srpski sistem, jer imamo tri izlaza, kod Paraćina, Pančeva i Zrenjanina, mi ćemo značajno bolje raditi“, napomenuo je Bajatović.

Gasovod u Republici Srpskoj

Na pitanje šta se dešava sa krakom gasovoda koji će proći u Republiku Srpsku, Bajatović je odgovorio da je s preduzećem „Gas Res“ potpisan dogovor o saradnji, kojim je utvrđeno da će „Srbijagas“ toj firmi pomoći u projektovanju i izradi ekonomske studije.
„Prošle nedelje su bili razgovori u Banja Luci na nivou rukovodstava Republike Srbije, predsednika Vučića, i Republike Srpske, Milorada Dodika. To je pitanje koje će u skorije vreme biti rešavano. Postojanje gasovoda je jednako mogućnosti razvoja i to nije nikakvo političko pitanje zato što taj gas nije namnjen samo Srbima, nego i Srbima koji žive na teritoriji Bosne i Hercegovine, u Republici Srpskoj i Federaciji BiH“, poručio je Bajatović.
© Sputnik / Stefan ĐurićDirektor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović sa ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Bocanom-Harčenkom
Direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović sa ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Bocanom-Harčenkom - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović sa ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Bocanom-Harčenkom
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala