Austrijski kancelar pod istragom

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaSebastijan Kurc
Sebastijan Kurc - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2021
Pratite nas
Austrijski kancelar Sebastijan Kurc potvrdio je da je javni tužilac za borbu protiv korupcije i privrednog kriminala pokrenuo istragu protiv njega i njegovog šefa kabineta Bernharda Bonelija zbog sumnje da su dali lažne izjave u aferi „Ibica“.
Državno tužilaštvo za borbu protiv korupcije i privrednog kriminala obavestilo je Kurca i Bonelija da se protiv njih vodi istraga i da se oni vode kao osumnjičeni, preneo je sam Kurc na konferenciji za štampu, navode austrijski mediji.
Hajnc Štrahe i Sebastijan Kurc - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2019
Bosanka srušila austrijsku vladu?
Opozicione Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) i Neos podnele su prijavu protiv Kurca i Bonelija.
Kurc i Boneli su, pred istražnim odborom, rekli da nisu bili uključeni u imenovanja šefa Austrijskog privrednog holdinga (OeBAG) Tomasa Šmida i devet članova Nadzornog odbora.
Tužilaštvo, s tim u vezi, ima očigledno drugačije viđenje, i može podneti zahtev za krivično gonjenje.
Kurc je, na današnjoj konferenciji za štampu pred sednicu vlade, rekao da očekuje da će Tužilaštvo podneti zahtev za krivično gonjenje i da će morati pred sudiju, te tako dobiti priliku da iznese svoje viđenje stvari.
On je kazao da je pred istražnom odborom pokušao da doprinese rasvetljavanju stvari od pre par godina.
„Postala je uobičajena metoda da se u istražnom odboru podmetanjima podstiču tenzije. Brzo se pokušava nekome reč staviti u usta i izokrenuti je, te ljude naterati na lažne iskaze“, objasnio je Kurc. On je istakao da ne pomišlja na ostavku i da je uvek na sva pitanja odgovarao držeći se istine. Zbog toga, kaže, ne može zamisliti da bude osuđen.
Istakao je da je uvek bio svestan da je istražni odbor važno telo, kojem mora da odgovara.
Istovremeno je podsetio i da se mnoga pitanja, koja su postavljena, tiču stvari koja su se dogodila pre mnogo vremena, preneo je Tanjug.
Prethodna vlada Sebastijana Kurca pala je 2019. godine upravo zbog afere „Ibica“, u kojoj su objavljeni video-snimci na kojima se vidi da Hajnc Kristijan Štrahe, koji je bio na čelu koalicionog partnera FPO, nudi jednoj ženi, koja se lažno predstavila kao rođaka ruskog oligarha, državne poslove za finansijsku pomoć svojoj stranci.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala