Ponos ruske armije: Kako su Amerikanci ocenili pet aduta vojne industrije Rusije /foto/

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaTenkovi T-90M i T-14 Armata na vojnoj paradi povodom obeležavanja 76. godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu
Tenkovi T-90M i T-14 Armata na vojnoj paradi povodom obeležavanja 76. godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2021
Pratite nas
Američki list „Nešnal interest“ je sastavio spisak od pet najboljih ruskih primeraka naoružanja koji su predstavljeni na Paradi pobede u Moskvi.
Prvi na spisku je iz porodica „Armata“ koji se sastoji od osnovnog tenka T-14 i borbenog vozila pešadije BMP T-15.
„NATO nema sličnih borbenih vozila kao što je T-15. On je nešto između borbenog pešadijskog vozila i oklopnog transportera“, navodi se u članku.
 
© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaRusko borbeno oklopno vozilo napravljeno na bazi univerzalne guseničke platforme „Armata“ T-15
Rusko borbeno oklopno vozilo napravljeno na bazi univerzalne guseničke platforme „Armata“ T-15  - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Rusko borbeno oklopno vozilo napravljeno na bazi univerzalne guseničke platforme „Armata“ T-15
 
Kolumnista američkog lista Mark Episkopos istakao je da je T-15, težak 48 tona, teži od bilo kog tenka u ruskoj vojsci, osim T-14.
Na drugom mestu se nalazi RS-24 „Jars“, jedinstvena interkontinentalna balistička raketa. Autor članka piše da „Jars“ postoji u mobilnoj varijanti i kao lansirni sistem u podzemnim silosima. Smatra da će ovaj kompleks zameniti kopnene mobilne raketne sisteme „Topolj“ i „Topolj-M“.
Treće na spisku je robotizovano oklopno vozilo „Uran-9“, koje je u osnovi tenk.
Uran-9 će obezbediti veliku vatrenu moć u intenzivnim ratnim sukobima, ne ugrožavajući živote ruskih vojnika“, napisao je autor teksta.
Naoružanje „Urana-9“ je nazvao fantastičnim i podsetio da je Rusija ove robotizovane sisteme primenjivala tokom vojnih operacija u Siriji.
Četvrto mesto zauzima najnovija hipersonična raketa „Kindžal“. Ona je prvi put predstavljena na Paradi pobede 2018. godine, na modernizovanom lovcu MiG-31K. Domet, okretnost i „neverovatna“ brzina ovog oružja predstavlja veliku pretnju, ne samo za američke nosače aviona, već i za sisteme protivraketne odbrane.
© Sputnik / Andreй Stanavov / Uđi u bazu fotografijaLovac-presretač MiG-31K sa hiperzvučnom raketom „kindžal“ na vazdušnoj paradi povodom Dana pobede u Moskvi
Lovac-presretač MiG-31K sa hiperzvučnom raketom „kindžal“ na vazdušnoj paradi povodom Dana pobede u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Lovac-presretač MiG-31K sa hiperzvučnom raketom „kindžal“ na vazdušnoj paradi povodom Dana pobede u Moskvi
Listu zatvara kompleks S-400 „Trijumf“, koga je autor nazvao zaštitnim znakom ruskog izvoznog oružja.
„S-400 nije samo sposobniji, već i univerzalniji od njegovog prethodnika S-300“, napisao je autor.
© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaProtivvazdušni raketni sistemi S-400 „Trijumf“ na vojnoj paradi u čast 76. godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu u Moskvi.
Protivvazdušni raketni sistemi S-400 „Trijumf“ na vojnoj paradi u čast 76. godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu u Moskvi. - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Protivvazdušni raketni sistemi S-400 „Trijumf“ na vojnoj paradi u čast 76. godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu u Moskvi.
Četiri različita tipa raketa za S-400 obezbeđuju njegovu efikasnost, kako na kratkim tako i na dugim dometima. List navodi da mete ruskog kompleksa mogu biti: avioni, bespilotne letelice, krstareće i balističke rakete.
Tokom glavne vojne parade u Moskvi, u čast 76. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu, na kaldrmi Crvenog trga marširalo je 37 paradnih jedinica. U sastavu mehanizovane kolone bilo je više od 190 modela vojne i specijalne tehnike, kako istorijske tako i savremene. Paradu pobede je zatvorilo 23 helikoptera i 53 aviona.  
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala