Predsednika Bugarske optužili za dvoličnost: „Flertuje“ sa Rusijom, ali ne sme protiv Bajdena

© REUTERS / Melina MaraPredsednik SAD Džozef Bajden
Predsednik SAD Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2021
Pratite nas
Stranka bivšeg premijera Bugarske Bojka Borisova „Gerb“ optužila je predsednika Rumena Radeva za dvoličnost po pitanju odnosa NATO-a i Rusije.
Zamenik predsednika stranke GERB Danijel Mitov primetio je da na sajtu predsednika Bugarske Rumena Radeva iz nekog razloga nije objavljena zajednička deklaracija zemalja istočnog bloka NATO-a u kojoj su osudili „akte sabotaže Rusije“ u slučaju sa eksplozijama na vojnim skladištima u Češkoj 2014. godine i izrazili „ozbiljnu zabrinutost“ zbog sličnih postupaka Rusije u Bugarskoj. U onlajn-sastanku učestvovao je i predsednik SAD Džo Bajden. Tekst deklaracije objavljen je na sajtu predsednika Rumunije Klausa Johanisa.
Na sajtu lidera Bugarske deklaracija se spominje samo u kontekstu spremnosti zemalja istočnog bloka NATO-a da daju svoj doprinos realizaciji nove strategije NATO-2030.
„Videli smo saopštenje za javnost koji uopšte ne odražava duh i srž usvojene deklaracije…Želim da bude jasno da predsednik Bugarske nije samo sakrio deklaraciju, nego je pokušao da odigra nekakvu prevarantsku igru, samo se ovde radi o geopolitičkim interesima Bugarske“, rekao je Mitov.
Bivši premijer Borisov smatra da je dvoličnost razlog zbog koga administracija predsednika Radeva nije objavila deklaraciju. Prema rečima političara, Radev je trebalo da odbije usvajanje deklaracije ukoliko ima nešto protiv teksta dokumenta.
„Oni pokušavaju da učine ono što ne mogu. 'Flertuju' sa Rusijom, ali kada na sastanku govori predsednik Bajden i usvaja se takva deklaracija, ne možeš ništa reći, nemaš hrabrosti da lupiš pesnicom o sto i da kažeš – čekaj, ja se ne slažem sa takvom deklaracijom“, rekao je bivši premijer, istakavši da želi mir sa Rusijom i protivi se bilo kakvoj eskalaciji napetosti u Crnom moru.
Bugarski portal „Medijapul“ okarakterisalo je izjave političara kao šizofreniju.
Šizofrenija – stranka GERB je napala na predsednika, jer nije stao u odbranu Rusije pred Bajdenom“, navodi autor članka.
Zemlje istočnog bloka NATO-a juče su razgovarale o geopolitičkim izazovima sa kojima se suočava Alijansa, nakon čega je usvojena odgovarajuća rezolucija.
Ranije je Bugarska nacionalna televizija, pozivajući se na tužilaštvo, saopštila da je šest državljana Rusije osumnjičeno za izazivanje eksplozija u fabrikama i vojnim skladištima u Bugarskoj 2011., 2015. i 2020. godine, a trojica su optužena za pokušaj ubistva bugarskog biznismena Emilijana Gebreva.
Pročitajte još:
 
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala