„Politiko“: SAD sumnjiče GRU za napade na američke obaveštajce

© Sputnik / Igor Mihaljev / Uđi u bazu fotografijaSpecijalne jedinice GRU
Specijalne jedinice GRU - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države sumnjaju da bi iza navodnih napada uz korišćenje tehnologije „usmerene energije“ na američke obaveštajce širom sveta mogla da stoji ruska Glavna obaveštajna uprava (GRU), ali nemaju precizne dokaze, piše „Politiko“, pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom.
Prema pisanju lista, američka obaveštajna zajednica za sada nije došla do konačnog zaključka i nije dala zvaničnu izjavu po tom pitanju. Međutim, prema izjavama neimenovanih izvora u američkoj vlasti, istraga u vezi sa navodnim napadima je intenzivirana.
Pretpostavlja se da se tokom istrage proverava navodna uloga ruske GRU, piše „Politiko“.
Za sada nije jasno da li su ovi incidenti u Sjedinjenim Američkim Državama povezani sa sličnim incidentima u inostranstvu, navode izvori. Oni koji učestvuju u istrazi veruju da bi iza napada mogla da stoji Rusija, ali za sada to ne može da se kaže nedvosmisleno zbog nedostatka informacija. Među osumnjičenima je i Kina.
Ranije je televizija Si-En-En, pozivajući se na sopstvene izvore, saopštila da američke vlasti istražuju dva incidenta na teritoriji zemlje koja bi mogla da budu slična slučajevima napada uz korišćenje tehnologije „usmerene energije“ protiv američkih saradnika u inostranstvu.
Jedna je takvih napada na teritoriji SAD navodno se dogodila u novembru 2020. godine u blizini Bele kuće. Drugi slučaj se dogodio 2019. godine, kada je saradnica Bele kuće izjavila da je bila izložena takvom napadu dok se šetala u jednom od rejona Virdžinije, koji se graniči sa Vašingtonom.
Prethodna američka administracija tvrdila je da je usled takozvanih „zvučnih napada“, više od 40 američkih diplomata povređeno u Havani od novembra 2016. godine. Za te incidente su američke vlasti optužile Kubu.
„Politiko“ je krajem aprila 2021. godine pisao da su misteriozni napadi uz pomoć „usmerene energije“ mogli da budu izvršeni na američke vojnike stacionirane u Siriji i da ne treba isključiti mogućnost „umešanosti Rusije“ u to.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala