Peskov objasnio zašto Rusija raskida Sporazum o otvorenom nebu

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaPortparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov
Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2021
Pratite nas
Vašington de fakto nastavlja da dobija informacije koje razmenjuju zemlje u okviru Sporazuma o otvorenom nebu, a Moskva ne, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
On je na taj način objasnio odluku šefa Rusije Vladimira Putina da podnese Državnoj dumi Rusije nacrt zakona o raskidanju sporazuma od strane Rusije.
„Sam predsednik je više puta izlagao glavne elemente ruske argumentacije. Stvar je u tome što je to čitav sistem koji se zasniva na sistemu razmene, razmene tih informacija. Iako su Sjedinjene Američke Države napustile taj sporazum, svejedno ne koriste manje sistem za razmenu informacija u okviru Severnoatlantske alijanse. Odnosno, SAD de fakto nastavljaju da dobijaju te informacije, ali ih u okviru saveza  Rusija neće dobijati“, objasnio je Peskov.
Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je 15. januara da je pokrenuta unutrašnja procedura za povlačenje iz sporazuma. Ministarstvo je istaklo da je, nakon što su se SAD povukle iz sporazuma „značajno poremećena ravnoteža interesa država-učesnica“ sporazuma.
Sporazum o otvorenom nebu bio je jedna od mera za izgradnju poverenja u Evropi nakon Hladnog rata, koji je omogućio da 34 države-potpisnice otvoreno prikupljaju informacije o međusobnim vojnim snagama i aktivnostima. Procedura povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o otvorenom nebu započeta 22. maja 2020. godine, a završena je 22. novembra.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala