Mazanje kravljom balegom protiv korone ― nova briga za lekare /foto/

© REUTERS / AMIT DAVEMolitva nakon mazanja kravlje balege "protiv korone" u Indiji
Molitva nakon mazanja kravlje balege protiv korone u Indiji - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2021
Pratite nas
Šef indijskog Udruženja lekara upozorio je svoje sunarodnike da ne praktikuju utrljavanje kravljeg izmeta kao tretman protiv virusa korana, jer broj novozaraženih dostiže novi maksimum. Istovremeno, Svetska zdravstvena organizacija je označila indijski soj virusa varijantom koja zabrinjava.
S obzirom na to da je bolnički sistem došao do tačke pucanja, lekari su ponovili upozorenje na alternativne tretmane i preventivne mere koji su postali popularni širom Indije. 
„Noćna mora u pandemiji“: Još jedan opasan zdravstveni problem u Indiji
Praksa nanošenja mešavine kravljeg izmeta i urina na kožu i čekanja da se osuši, pre nego što se opere mlekom, posebno je zabrinula lekare u Indiji.
„Ne postoje konkretni naučni dokazi da kravlji izmet ili urin deluju na jačanje imuniteta protiv kovida 19, to se u potpunosti zasniva na verovanju“, rekao je Rojtersu dr J. A. Jaialal, šef indijskog Udruženja lekara.
„Postoje i zdravstveni rizici koji su povezani sa razmazivanjem ili konzumiranjem ovih „preparata“ - druge bolesti mogu se proširiti sa životinje na ljude“, dodao je on.
Ministarka kulture Madja Pradeša Uša Takur tvrdila je u martu da bi „havan“ (ritualno spaljivanje) kravlje balege dezinfikovalo prostorije u kući na 12 sati.
Za hinduiste, koji čine oko 80 odsto stanovništva Indije, krava je sveta životinja i pojavljuje se u nekoliko verskih rituala. Kravlji izmet se koristi čak i za čišćenje domova i u molitvenim ritualima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala