Katarski milioni su doživeli krah kakav niko nije očekivao /video/

© AP Photo / Michel SpinglerBurak Jilmaz, napadač Lila (levo), proslavlja gol sa saigračima
Burak Jilmaz, napadač Lila (levo), proslavlja gol sa saigračima - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2021
Pratite nas
Trka za titulu prvaka Francuske još nije gotova, ali, kako stvari stoje, tek drugi put u poslednjih osam godina šampion neće biti Pari Sen Žermen, klub koji finansiraju katarski moćnici.
Dva kola pre kraja Lil se nalazi u fantastičnoj poziciji na tabeli Lige 1, pošto ima tri boda prednosti nad Pari Sen Žermenom, a pet, odnosno šest, nad trećeplasiranim Monakom i četvrtoplasiranim Lionom.
Vladimir Putin i Žair Bolsonaro - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2021
„Hvala predsedniku Putinu na pomilovanju, to je velika stvar za sve“ /video/
O Lilovom potencijalnom uspehu priča ceo fudbalski svet, a najviše se priča o tome na koji način bi ovaj klub mogao do dođe do četvrtog trofeja šampiona Francuske, tek drugog u poslednjih skoro 70 godina, i to pored moćnog PSŽ-a u koji svake godine stotine miliona evrasipaju“ katarski vlasnici iz iimućne porodice Al Tani, na čelu sa milijarderom Naserom Al-Kelaifi.
Da bismo analizirali ekipu koju Lil ima sada, moramo da se vratimo do leta 2019. godine, kada je klub – koji nikada nije važio za jedan od bogatijih – napustio tada najbolji igrač ekipe, krilni napadač Nikola Pepe.
Pepe je pojačao Arsenal za oko 80 miliona evra i francuskom timu doneo najveću zaradu u svojoj istoriji, ali i prostor za nekoliko zanimljivih poteza koji imaju značaj i ove godine.
Istog leta, klub iz Lige 1 je deo prihoda poslao u Belgiju, gde je od Šarlroe kupio napadača Vibktora Osimhena za oko 22 miliona evra.
Te sezone Nigerijac je postigao čak 18 golova, a uz to dodao i šest asistencija, nakon čega je, već narednog leta, otišao u Napoli za 70 miliona evra.
Čelnici Lila tokom prelaznog roka prošle godine nisu mislili da su „otkrili toplu vodu“ i da bi sada stalno trebalo da kupuju mlade napadače, pa da pokušaju da ih prodaju za profit posle dobre sezone, već su se okrenuli drugačijoj taktici.
U Lil je umesto Osimhena došao iskusni 35-godišnji turski reprezentativac Burak Jilmaz iz Bešiktaša – i, kako se ispostavilo, potpuno nadomestio učinak Osimhena, odnosno Pepea.
Turčin, koji je došao nakon isteka ugovora, na 26 ligaških utakmica ove sezone postigao je 15 golova i pet asistencija.
Dva pogotka došla su u duelu 34. kola Lige 1 protiv jednog od konkurenata za titulu Liona, u utakmici u kojoj je Lil gubio 2:0, a onda posle Turčinove „bombe“ kompletirao preokret u 85. minutu.
Dokaz u kakvoj se formi Jilmaz nalazi u najvažnijem delu sezone je i to što je u poslednjih osam utakmica, uključujući i reprezentaciju, postigao deset golova.
Lil ovog leta sigurno neće moći da proda Jilmaza verovatno ni za kakav novac, zbog njegovih godina, ali ih taj detalj nimalo neće zanimati ukoliko dođu do titule.
A, ništa od toga verovatno ne bi bilo moguće da nisu prodali Pepea leta 2019. godine.
Standings provided by SofaScore LiveScore
Penal koji je „zapalio“ Španiju, a Hrvat je u centru pažnje /video/
Posle Ronalda i Mesi se uključio u borbu za Gavrilov život!
Srpski zlatni dečak za Sputnjik: Imao sam cilj, ali sam shvatio – granice ne postoje!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala