Glavni ukrajinski opozicionar optužen za predaju tajnih informacija o vojsci Rusiji

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaLider pokreta Ukrajinski izbor Viktor Medvedčuk
Lider pokreta Ukrajinski izbor Viktor Medvedčuk - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2021
Pratite nas
Bezbednosne službe Ukrajine sumnjiče predsednika opozicione partije "Opoziciona platforma – za život" Viktora Medvedčuka da je 2020. godine predao tajne podatke o položajima ukrajinske vojske poslaniku Vrhovne rade Tarasu Kozaku koji se nalazi u Rusiji.
"Krivični postupak je pokrenut protiv Medvedčuka i Kozaka. Ova epizoda se desila u avgustu 2020. godine. Između ostalog, Medvedčuk je poslao Kozaku, koji je tada boravio na teritoriji Ruske Federacije, tajne podatke o položajima tajne vojne jedinice Oružanih snaga Ukrajine – o njenom sastavu i borbenoj obuci", saopštio je šef Službe bezbednosti Ukrajine Ivan Bakanov.
Po verziji ukrajinske strane, podaci su trebali da budu predati specijalnim službama Rusije.
"To je bio poklon specijalnim službama Rusije. Prema mišljenju istrage, upravo je za Rusiju bila namenjena ova informacija", saopštio je šef SBU.
Viktor Medvedčuk, koji se optužuje za izdaju države, nalazi se u Ukrajini, ali istražitelji ne znaju gde se tačno nalazi. Poslanik Vrhovne rade Taras Kozak koji se takođe optužuje za veleizdaju, nalazi se u Rusiji i ne planira da se vraća, izjavio Bakanov.
U februaru je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao ukaz kojim se zabranjuje rad televizija „112 Ukraina“, „Njuzvan“ i „ZIK“ i uvode sankcije poslanicima Vrhovne rade iz frakcije „Opoziciona platforma – za život“ Tarasa Kozaka, vlasnika pomenutih televizija.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala