Eparhija raško-prizrenska: Pozadina novog talasa nasilja na Kosovu i Metohiji - nije samo pljačka

© AP Photo / Darko VojinovicSrpska zastava pored ostataka srednjevekovnog grada i Crkva Svetog Đorđa u Severnoj Mitrovici
Srpska zastava pored ostataka srednjevekovnog grada i Crkva Svetog Đorđa u Severnoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2021
Pratite nas
Najnoviji talas nasilja nije samo, kako kosovske institucije vole da kažu, deo svakodnevnice u kojoj ima i pljački u džamijama. Napadi na srpske hramove se kontinuirano dešavaju i najvećim delom imaju etničku i versku pozadinu jer su usmereni konkretno protiv jedne zajednice čije prisustvo nekome očigledno smeta, navodi se u saopštenju Eparhije.
Sinoć oko 22.00 časa kamenovana je crkva Sv. Petke u Vitini, a na Đurđevdan sa zvonare hrama Sv. Apostola Petra i Pavla u obližnjem selu Klokot nepoznata lica pokušala su da uklone crkvenu zastavu (trobojku) sa zvonika, u susednom selu Parteš ranije ove godine ukradeni su novac i crkvene dragocenosti iz crkve Sv. Trojice, piše u saopštenju.
Iz eparhije navode da incidenti pre Vaskrsa nisu izostali ni u južnim delovima KiM. U selu Drajkovce kod Štrpca opljačkana je crkva Sv. 40 mučenika Sevastijskih i hram Sv. Dimitrija u Donjoj Bitinji. Čitav niz ranije prijavljenih napada i pljački, koje je policija navodno preuzela u istragu nisu rešeni, ili barem Eparhija o tome nije obaveštena, niti je šteta nadoknađena. Najveća šteta je načinjena pored hrama u Vitomirici, gde je ukraden građevinski materijal u vrednosti od 4.000 evra.
U zaštićenoj zoni hrama Presvete Bogorodice u Lipljanu sveštenik je prijavio kamenovanje crkve policiji. Prilikom incidenta, polomljen je prozor na crkvi iz 14. veka. Sveštenik je prijavio incident policiji, ali reakcija je izostala jer dežurni policajci nisu znali srpski. O incidentu je obavešten Unmik i međunarodni predstavnici.
Pre nekoliko dana kamenovana je i crkva Sv. Jovana Krstitelja u centru grada Peći poznata kao „Mitropolija“. Tom prilikom je razbijen prozor. Napadači su ušli u crkvenu portu koju navodno obezbeđuje policija ili su crkvu gađali iz obližnje zgrade. Sveštenik koji živi sam u parohijskom domu pored crkve zabrinut je zbog ovog incidenta pošto je ova kao i mnoge druge crkve koje se sada pljačkaju i napadaju bile zapaljene i oskrnavljene u velikim albanskim neredima 2004. godine, kada su za dva dana uništena ili teško oštećeno 32 hrama i potpuno uništena dva manastira.
Eparhija raško-prizrenska o ovim najnovijim napadima upoznaće šefa Evropske misije na Kosovu i šefa misije Euleksa, kao i ambasadore Kvinte ali i predstavnike Kfora. Žalbe kosovskim institucijama su bespredmetne jer upravo je ovo nasilje proizvod agresivne retorike koja dolazi iz samog vrha kosovskih institucija, koje umesto da rešavaju probleme stanovništva, ekonomije i suočavaju se sa pandemijom kovida, svakodnevno napadaju Srbiju najgorim rečima i kolektivno optužuju srpski narod pa čak i našu Crkvu.
Ovakvo ponašanje direktno proizvodi opasan potencijal za nasilje i međunarodni predstavnici moraju da budu svesni da lokalne vlasti politički manipulišu stanovništvom u cilju amortizovanja sopstvenih problema. Istovremeno, pritisak na Srbe otežava svakodnevni život našeg naroda koji je već izgubio svako poverenje u policiju i institucije kosovskih Albanaca zbog nepoštovanja zakona i sudskih odluka, kao što je slučaj oko manastira Visoki Dečani, navodi se u saopštenju.
Od međunarodnih predstavnika Eparhija će zatražiti dodatnu zaštitu od kršenja naših osnovnih verskih i ljudskih prava. Od institucija Srbije koje nam redovno pomažu očekujemo da rešavanje naših problema pokrene na višem međunarodnom nivou.
Pročitajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala