Crno more stalno na meti stranaca: Ruska flota prati dejstva francuskog patrolnog broda

© Sputnik / Sergeй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaBrodovi Crnomorske flote u luci Sevastopolj.
Brodovi Crnomorske flote u luci Sevastopolj. - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2021
Pratite nas
Patrolni brod „Komandant Birot“ francuske Ratne mornarice uplovio je u Crno more, a ruska Crnomorska flota prati njegovu aktivnost, saopštio je Nacionalni centar za kontrolu odbrane.
„Snage i sredstva Crnomorske flote pristupile su praćenju dejstava patrolnog broda 'Komandant Birot“ Ratne mornarice Francuske, koji je uplovio u vode Crnog mora 11. maja 2021. godine“, navodi se u saopštenju.
Francuski brod je pre toga uplovljavao u Crno more u novembru 2019. godine. Osnovne funkcije korvete su podrška strateških podmornica, izviđanje i praćenje kretanja na moru. Brod je stalno baziran u vojno-pomorskoj bazi u Tulonu. Dužina broda je 80 metara, širina 10, deplasman 1.350 tona, a posadu čini 90 ljudi.
Brodovi NATO zemalja povremeno zalaze u Crno more – u januaru su u te vode uplovila dva američka razarača „Porter“ i „Donald Kuk“, a NATO je to objasnio „jačanjem vojne moći Rusije“. Kao odgovor na to Rusija je održala vojne vežbe koja su uključivala i uvežabanje bitke na moru. U martu su u vode Crnog mora uplovili i američki razarač „Tomas Hadner“ i krstarica „Monterej“.
Rusija je više puta isticala da prisustvo vojnika iz drugih regiona u Crnom moru ne doprinosi stabilnosti.
Prema konvenciji iz Montrea, vreme koje brodovi necrnomorskih zemalja mogu provesti u vodama Crnog mora ograničeno je na 21 dan.
Pročitajte još:
 
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala