Bela kuća: Sajber-napad na najveću američku naftnu kompaniju izvršen sa teritorije Rusije

© AP Photo / Mark LennihanNaftni rezervoari kompanije Colonial Pipeline u Nju Džerziju
Naftni rezervoari kompanije Colonial Pipeline u Nju Džerziju - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2021
Pratite nas
Sajber-napad na najveću američku naftnu kompaniju „Kolonijal pajplajn“ izveden je sa teritorije Rusije, stoga Bela kuća poziva Moskvu da „deluje odgovorno“, saopštila je portparolka predsednika SAD Džen Psaki.
Na pitanje novinara da li „Rusija snosi neku vrstu odgovornosti“ zbog toga što se hakerska grupa „Dark sajd“ nalazi na njenoj teritoriji, Psaki je podsetila na izjavu američkog predsednika Džoa Bajdena koji je rekao da obaveštajna zajednica još nije završila sveobuhvatnu analizu incidenta, i da je istraga u toku,
„Uzimajući u obzir to što se pomenuta organizacija, kojoj se prema zaključku FBI pripisuje napad, nalazi u Rusiji, ta zemlja je dužna da deluje odgovorno“, istakla je Psaki.
Podsetimo, komapnija „Kolonijal pajplajn“ podvrgnuta je sajber-napadu. Kompanija je zbog toga ugasila neke sisteme „kako bi obuzdala pretnju koja je privremeno zaustavila sve operacije povezane sa cevovodom i koje su uticale na neke informacione sisteme“.Televizijska kompanija „Si-En-En“ saopštila je da hakeri koji stoje iza sajber-napada kompaniju možda imaju veze sa Rusijom. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je da Rusija nema nikakve veze sa sajber napadom na američku kompaniju.
​"Kolonijal pajplajn" dnevno distribuira oko 2,5 miliona barela benzina i drugih goriva od svojih rafinerija na obali Meksičkog zaliva do potrošača u istočnim i centralnim delovima SAD.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala