„Više ne znaju šta da smisle“: Ruski senatori o potraživanjima Češke za eksplozije u Vrbjetici

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaČeški premijer: Ne raduje nas ovakva situacija sa Rusijom, ali odgovor je morao da usledi
Češki premijer: Ne raduje nas ovakva situacija sa Rusijom, ali odgovor je morao da usledi - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2021
Pratite nas
Ministarka finansija Alena Šilerova saopštila je da će Prag zatražiti od Moskve oko milijardu kruna (47,5 miliona dolara) zbog eksplozija na vojnim skladištima 2014. godine. Ruski političari su naveli da im to niko neće platiti.

Spekulacije

Po mišljenju člana komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove Sergeja Cekova, ovaj zahtev nema perspektivu.
„To je nečuveno sa tačke gledišta tih standarda, o kojima se govori u Češkoj i Evropi - da se mogu kažnjavati lice ili pravna organizacija samo za dokazana kršenja prava. U ovom slučaju, ne dokazujući ništa i optuživati Rusiju za ono što se dogodilo na skladištima u Vrbjetici, već su rešili da zatraže finansijsku kompenzaciju od Rusije“, rekao je senator u intervjuu za „RT“.
On smatra da Rusija ništa neće platiti, jer Češka neće imati mogućnost da dokaže umešanost Moskve u tragediju.
Bilo koji razgovori na temu kompenzacije su nedopustivi, ako se ne objave dokazi da je Rusija kriva za eksplozije na skladištima, izjavio je za „RBK“ član komiteta za ekonomsku politiku Igor Morozov.
„Da bi Češka nešto tražila mora da iznese nepobitne dokaze, koje će proveriti ruska strana. I samo posle toga može da postane predmet rasprave“, rekao je on.
Zastave Rusije i EU - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2021
Napad na jednog – napad na sve: Češka traži od EU da proteraju bar po jednog ruskog diplomatu
Prema rečima Morozova, Pragu je poznato samo to da je događaj povezan sa bugarskom firmom i češkim partnerima, koja je na svojoj teritoriji čuvala eksplozivnu municiju.
Situacija izgleda tako, kao da SAD i Velika Britanija nastavljaju da vrše pritisak na Rusiju preko češkog scenarija, dodao je on.

„Više ne znaju šta da smisle"

Slično mišljenje ima i prvi zamenik šefa međunarodnog komiteta Saveta Federacije Vladimir Džabarov. On je podvukao da Rusija nema nameru da plati, na osnovu apsurdnih optužbi.
„Oni više ne znaju šta da smisle. Zašto da im nešto platimo? Nije bilo ni istrage niti su utvrđene sve činjenica. Niko im neće platiti, to je apsurd“, rekao je senator.
Takođe je prokomentarisao reči premijera Češke Andreja Babiša, koji je pozvao članice Evropskog saveza u znak solidarnosti da proteraju bar po jednog ruskog diplomatu. Takvu politiku Džabarov je nazvao igrom premijera, koji „želi da se dopadne Amerikancima“.
Podsetimo, premijer Češke Andrej Babiš 17. aprila je saopštio da Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, Češka je proterala 18 ruskih diplomata.
Sledećeg dana Rusija je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglasila za persone non grata. Nakon toga je Ministarstvo spoljnih poslova Češke odlučilo da broj zaposlenih u ambasadi Rusije u Pragu do kraja maja izjednači sa brojem zaposlenih u češkom predstavništvu u Rusiji, što znači da bi Prag trebalo da napusti oko 70 zaposlenih u ruskoj ambasadi.
Pored toga, u znak solidarnosti sa Pragom ruske diplomate su isterale i Slovačka, Litvanija, Letonija i Estonija.
U ruskom Ministarstvu spoljnih poslova su naveli da proterivanje diplomata i jednostrane sankcije su postale za neke zemlje „neadekvatan instrument“. Prema rečima portparola Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove, te prljave političke igre razaraju tkivo međunarodnih odnosa.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala