Uzbekistan isključio mogućnost razmeštanja američkih vojnih baza u zemlji

© AP Photo / Hoshang HashimiAmerički vojnici u Avganistanu
Američki vojnici u Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2021
Pratite nas
Odbrambena doktrina Uzbekistana ne predviđa raspoređivanje stranih vojnih baza u zemlji, saopštila je pres-služba uzbekistanskog Ministarstva odbrane povodom medijskih navoda bi SAD mogle da razmeste snage koje povlače iz Avganistana u zemlje Srednje Azije — Uzbekistan i Tadžikistan.
„U osnovnim dokumentima u oblasti odbrane postoje jasni i precizni odgovori na data pitanja — nedozvoljavanje razmeštanja stranih vojnih baza i objekata na svojoj teritoriji“, izjavio je portparol Ministarstva odbrane.
Prema njegovim rečima, taj princip je u osnovi Ustava, kao i koncepta spoljne politike.
Vojni resor je takođe saopštio da je politika Uzbekistana u odbrambenoj sferi zasnovana na principu neučestvovanja u mirovnim operacijama i vojnim sukobima u inostranstvu.
S tim u vezi, prvi zamenik predsedavajućeg Odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Vladimir Džabarov smatra da bi raspoređivanje američkih vojnih baza stvorilo napetost u regionu i dovelo do destabilizacije situacije u samim zemljama.
„Gde god se pojavi Amerika, dolazi do destabilizacije situacije“, izjavio je ruski senator.
Podsetimo, SAD su od 2001. do 2005. godine koristile vojni aerodrom „Hanabad“ na teritoriji Uzbekistana, ali su zatim na zahtev Taškenta prebacile trupe u avio-bazu „Manas“ u Kirgiziji.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala