Šta su pokazali izbori u Herceg Novom

© Sputnik / Rajko MartinovićCrkva Svetog Arhangela Mihaila na trgu Belavista u Herceg Novom
Crkva Svetog Arhangela Mihaila na trgu Belavista u Herceg Novom - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2021
Pratite nas
Uz sve specifičnosti Boke Kotorske, lokalni izbori u Herceg Novom ukazuju na nekoliko trendova primenjivih na celu Crnu Goru. Dok su Demokrate i lokalna Novska lista najveći dobitnici, DPS Mila Đukanovića su najveći gubitnici izbora i njihova popularnost će nastaviti da pada.
Najveće iznenađenje lokalnih izbora u Herceg Novom je uspeh nezavisne Novske liste, naglašavaju sagovornici Sputnjika, podgorički novinari Boban Novović i Matija Nikolić.
Nezavisnu Novsku listu, predvođenu dr Savom Marićem, na izborima je predstavljalo 35 kandidata, uglednih građana Herceg Novog, a na parlamentarnim izborima avgusta prošle godine bili su deo koalicije „Za budućnost Crne Gore“.

Kako će se izbori u Herceg Novom odraziti na Crnu Goru

Uspeh Novske liste (koja je na izborima iz 2017. osvojila tri mandata, a sada sedam) Nikolić objašnjava, kako kaže, velikim nezadovoljstvom glavnim partijama koje su predstavljale Srbe u Crnoj Gori, okupljene u Demokratski front. Sa druge strane, za svoj uspeh, Novska lista bi trebalo da zahvali i onim glasačima srpske nacionalnosti koji su nekada podržavali DPS.
„Verujem da su uspeh Novske liste odlučili Srbi nezadovoljni radom srpskih političkih partija na nivou republike, a takođe da tu ima i glasača DPS-a, koji, kako se osipa podrška ovoj partiji, prelaze da glasaju za nekog drugog. To, doduše, nije baš spektakularno, ali mislim da su to oni Srbi, nekada bliski DPS-u, koji zbog izrazito radikalnog i ekstremnog programa DPS-a , polako prelaze u neke, njima bliske političke opcije“, kaže Nikolić.

Popularnost DPS-a pada, raste podrška partijama centra

Ono što je karakterističan trend jeste, i po Novoviću, i po Nikoliću, lagan, ali siguran pad popularnosti DPS-a.
„Na prošlim izborima DPS je sa 12 odbornika bio najjača partija, iako nije bio u vlasti. Sada su dobili svega osam odbornika“, navodi Novović i dodaje da se podrška DPS rapidno smanjuje.
Izbori u Herceg Novom ukazuju da DPS polako, ali sigurno gubi podršku, smatra Nikolić.
„Istina je da su oni zadržali podršku od 30. avgusta, međutim, u odnosu na prethodne lokalne izbore u Herceg Novom, izgubili su više od 20 odsto podrške. To je najvažniji trend – da DPS polako gubi podršku, nakon Nikšića, sada i u Herceg Novom“, naglašava on.
Novović ističe, uz ogradu da je Boka Kotorska specifična politička sredina, trend rasta popularnosti partija centra, dok dva, dugo vremena suprotstavljena pola, DPS i Demokratski front, gube na popularnosti.
„Biće interesantno videti kako će se sve to prelomiti na republičku vlast. Na dnevni red skupštine dolazi nekoliko osetljivih pitanja, kao što su budžet ili smene ministra Leposavića. Videćemo kako će se sve to odraziti na odnose unutar vladajuće koalicije“, kaže Novović.
Na to da partije centra dobijaju na popularnosti, pored izbornog rezultata Demokrata, prema Novovićevim rečima, ukazuje i to da je izborna kampanja bila mirnija nego ona u Nikšiću.

Demokratski front – gubitnik u odnosu na avgust, dobitnik u odnosu na 2017.

Za jednog od gubitnika izbora može se smatrati i Demokratski front, koji je izgubio više od polovine podrške koju je zadobio na parlamentarnim izborima 30. avgusta prošle godine. Ovakav izborni rezultat najjače opozicione koalicije režimu Mila Đukanovića Nikolić tumači time da Demokratski front na hercegnovskim izborima nisu činili isti subjekti kao i na avgustovskim.
„Nedostajala su dva, tri prepoznatljiva subjekta, tako da je i to nešto što ukazuje na trend unutar srpskog ili prosrpskog biračkog tela, ako bih mogao tako da ga nazovem“, kaže Nikolić i naglašava da sedam osvojenih mandata u Herceg Novom za Demokratski front i nije tako loš rezultat, s obzirom da su na izborima 2017. osvojili četiri mandata.
Kada govori o formiranju vlasti u herceg Novom, Nikolić naglašava da postoje dva puta. Prvi je, kaže on, da one stranke i koalicije koje su na vlasti u republici, formiraju vlast i u Herceg Novom. Međutim, najveći dobitnik izbora, Demokrate, zajedno sa UROM, mogli bi da privuku sebi Novsku listu.
„Kakva će biti kombinatorika, da li će Demokrate odlučiti da formiraju vlast bez Demokratskog fronta, za sada se čini teško. Međutim, postoje nekakvi signali i u tom pravcu, tako da je to jedan od mogućih političkih pravaca“, kaže Nikolić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala