Srbija potpisala ugovore za dva zajma 

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICMinistar fininasija Siniša Mali
Ministar fininasija Siniša Mali - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2021
Pratite nas
Ugovori za dva zajma, Programski zajam za javne politike za klimatske promene i Zajam za projekat modernizacije železničkog sektora u Srbiji primenom višefaznog programskog pristupa, potpisani su danas u Vladi Srbije.
U prisustvu premijerke Ane Brnabić, ugovore su potpisali ministar finansija Siniša Mali sa ambasadorom Francuske u Srbiji Žan-Lujem Falkonijem, regionalnom direktorkom za Evroaziju Francuske agencije za razvoj (AFD) Sesil Kupri i regionalnom direktorkom Svetske banke za Zapadni Balkan Lindom Van Gelder.
Pre potpisivanja ugovora, premijerka Brnabić sastala se sa direktorkom AFD Kupri, preneo je Tanjug.
Ugovori o zajmu vredni su oko 235 miliona evra i biće uloženi u projekte za zaštitu životne sredine i ekološku tranziciju Srbije.
Reč je o Programskom zajmu za javne politike za klimatske promene i Zajmu za projekat modernizacije železničkog sektora u Srbiji primenom višefaznog programskog pristupa, a premijerka Ana Brnabić je navela da je prvi zajam vredan 132,6 miliona evra, a drugi 102 miliona evra.
Kako je objasnila, prvi sufinansira Međunarodna banka za obnovu i razvoj (IBRD) sa 82,6 miliona evra, a Francuska agencija za razvoj sa 50 miliona evra, dok drugi sufinansiraju obe organizacije sa po 51 milion evra.
Brnabić je navela da će taj novac biti uložen u modernizaciju pruge, koja je, kako je navela, najzeleniji oblik transporta, kao i za zaštitu životne sredine.
Premijerka je istakla da je sa regionalnom direktorkom za Evroaziju AFD Sesil Kupri imala produktivan sastanak, na kojem su razgovarale o saradnji Francuske i Srbije, projektima koje AFD realizuje u Srbiji, ali i o budućim projektima.
Dodaje da je tema razgovora bila i potpisivanje sveobuhvatnog sporazuma o saradnji koji bi definisao projekte u naredne tri godine i objasnila da na tom sporazumu AFD radi sa Ministarstvom finansija.
Naglasila je da su danas potpisani ugovori o zajmovima prvi finansijski sporazumi sa AFD od kada je u septembru 2019. ta agencija otvorila svoju regionalnu kancelariju u Beogradu.
AFD je, podseća, svoju kancelariju otvorila nakon posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Beogradu, koja je bila u julu 2019.
Premijerka je zahvalila AFD-u, kao i Svetskoj banci na kontinuiranoj podršci Srbiji u ekološkoj tranziciji.
Zaštita životne sredine je, kako je istakla Brnabić, jedan od tri ključna prioriteta za Vladu Srbije i izrazila zadovoljstvo što se oba sporazuma tiču finansiranja projekata iz oblasti životne sredine.
Brnabić navodi da je jedan od njih modernizacija železničkog sektora u koji, dodaje, Vlada Srbije u poslednje dve godine ulaže mnogo novca, uz izgradnju autoputeva.
Prvi projekat modernizacije pruga krenuo je, navodi, sa modernizacijom brze pruge Beograd - Budimešta, a u saradnji sa EU, ističe, radi se na modernizaciji i drugih železničkih pravaca.
"Ovo što smo sada dogovorili sa EU, prilikom posete presednika Aleksandra Vučića Briselu, veliki projekat koji ćemo raditi sa našim partnerima iz Brisela, kompletna rekonstrukcija i modernizacija od Beograda do Niša, a onda od Niša do Preševa. Samo od Beograda do Niša to je oko 1,8 milijardi evra", rekla je Brnabić.
Kaže da modernizaciju železnice Srbija sada nastavlja i u saradnji sa IBRD-om i AFD-om, i dodaje da je taj projekat u skladu sa zaštitom životne sredine i transportnom strategijom EU, jer je železnica najzeleniji oblik transprota.
Oba ugovora, dodaje, deo su ne samo zelene agende i već i deo ekološke tranzicije.
Govoreći o odnosima između Srbije i Francuske, Brnabić je ocenila da i ekonomski i politički odnosi između dve zemlje svakog dana sve više jačaju.
Dodala je da u Srbiji posluje 120 francuskih kompanija koje zapošljavaju više od 12.000 ljudi, a među tim kompanijama su Mišelin, koja je jedna od pet najvećih izvoznika iz Srbije, kao i Šnajder elektrik koja zapošljava više od 1.000 mladih talenata direktno sa fakulteta.
Brnabić je naglasila da Srbija sa francuskim partnerima sarađuje na tri velika i važna projekta, a to su koncesija za aerodrom "Nikola Tesla", deponija Vinča i beogradski metro.
© Sputnik / Sputnjik Beogradski metro – grafika
 Beogradski metro – grafika - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Beogradski metro – grafika
Linije Beogradskog metroa
Kad je reč o robnoj razmeni, Brnabić je navela da je ona prešla 1,1 milijardu evra godišnje, a da je prošle godine, uprkos pandemiji, opala za samo 5,4 odsto.
Regionalna direktorka za Evroaziju Francuske agencije za razvoj (AFD) Sesil Kupri kaže da potpisivanje dva ugovora ima poseban značaj za AFD jer su prvi programi koje ostvaruje ta agencija nakon otvaranja kancelarije u Beogradu.
"Naša su ovlašćenja i namera da se podrži Srbija u ubrzavanju i ispunjavanju zadataka na putu ka EU i da se pomognu inovativni i održivi projekti koji imaju jaku ekološku i socijalnu dimenziju", navela je Kupri.
Istakla je da dva sporazuma potpisana danas uveliko doprinose tome.
"Prvi program vedan je 102 miliona evra i dajemo ga zajedno sa Svetskom bankom, a biće podrška modernizaciji ključnih železničkih infrastruktura u Beogradu i širom zemlje", rekla je Kupri.
Kaže da će građani time dobiti kvalitetniji saobraćaj, to će omogućiti i bolju komunikaciju sa regionom, a smanjiće i ugljenički otisak zemlje.
Drugi program, dodaje, podrazumeva podršku zelenoj politici i usmeren je u borbi protiv klimatskih promena.
Čestitala je Srbiji na Zakonu o klimatskim promenama koji je usvojen u martu i navela da je on bio jedan od uslova za potpisivanje današnjih ugovora.
"To je ključni trenutak kada je reč o sprovođenju obaveza Srbije u okviru Pariskog sproazuma koji se odnosi na klimatske promene i borbu protiv njih", navela je Kupri.
Istakla je da ADF podržava Srbiju u postizanju ključnih evrointegracija i ulaganjima kako bi se došlo do održivog razvoja.
Regionalna direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan Linda Van Gelder navela je da dva zajma podržavaju Srbiju u prelasku na zelenu ekonomiju.
Van Gelder je navela da deo zajma za javne politike za klimatske promene podržava IBRD sa 82 miliona evra i da je taj novac usmeren ka ubrzanju oporavka Srbije od posledica kovid19, za transparentne javne nabavke, boljim upravljanjem sistemom socijalne zaštite...
Drugi zajam koji je namenjen modernizaciji železnice, predstavlja prvu fazu za transformaciju srpske železnice u jedan održiv i efikasn sistem.
"Time će doći i do boljih veza sa izvoznim tržištima i omoćiće se manji ugljenički otisak. Rezultat toga je da će srpski građani imati bolju infrastrukturu, saobraćaj i bolju komunikaciju unutar i van zemlje", navela je Van Gelder.
Ambasador Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni takođe je naveo da se ti zajmovi realizuju nakon skoro dve godine od posete predsednika Makrona Beogradu, koji je tada doneo odluku o proširenju AFD na Balkan i otvaranju kancelarije u Beogradu.
"Ovi programi doprinose jačanju bilateralnih odnosa između naše dve zemlje, koje imaju podršku najviših vlasti u Beogradu i Parizu", naveo je Falkoni.
Dodao je da ti programi treba da pomognu Srbiji da ispuni obaveze u vezi s klimatskim promenama, zaštitom životne sredine i razvojem ekološke saobraćajne infrastrukture.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala