Manifestacija „Maj mesec matematike“ u znaku Ajnštajnove teorije

© Foto : Promo„Maj mesec matematike“
„Maj mesec matematike“  - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2021
Pratite nas
Deseta po redu manifestacija „Maj mesec matematike“ (M3) danas će biti svečano otvorena u Narodnom pozorištu. Na desetogodišnji jubilej,116 godina od formulacije teorije relativnosti, M3 predstaviće matematiku kao sestru umetnosti.
Tema jubilarnog M3, pod sloganom „Formula umetnosti“, počiva na međusobnoj zavisnosti umetnosti i matematike.
„Inspiraciju smo našli tokom nedavnog obeležavanja stogodišnjice Ajnštajnove teorije relativnosti, koja je zahtevala novu fiziku i nove matematičke proračune kako bi se prostor i vreme doveli u neraskidivu vezu. Na ovaj način, uvedena je revolucija u umetnosti, koja počinje da odražava novi odnos prostor-vreme u procesu nastanka umetničkog dela“, kaže Ljiljana Ilić iz Centra za promociju nauke.
© Foto : Marko Risovic za CPNJubilarni, 10. „Maj mesec matematike“ održaće se od 10. do 31. maja.
Jubilarni, 10. „Maj mesec matematike“ održaće se od 10. do 31. maja. - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Jubilarni, 10. „Maj mesec matematike“ održaće se od 10. do 31. maja.
Program će se odvijati na više lokacija u Beogradu, uključujući Naučni klub Beograd, Beogradsku tvrđavu, pešačku zonu Knez Mihailove i Matematički institut SANU.
Niz Glavno šetalište beogradske tvrđave od 14. maja biće upriličena izložba koja predstavlja susret umetnika i matematičara – „Poetični svetovi matematičkih teorija“, dok će se Letnja scena pretvoriti u matematičku pozornicu nesvakidašnjih priča.
Da matematika i muzika idu rame uz rame, pokazaće i gostujuća izložba „Muzika matematike.“ Desetogodšnji jubilej M3 donosi novo izdanje „Iza kulisa stvaralaštva“, autora Karola Befe i Sedrika Vilanija koja nosi jaku poruku za mlade stvaraoce danas: imajte poverenja u slučajnost, ne ograničavajte se, ne zatvarajte i uvek napredujte.
© Foto : PromoDeseta jubilarna manifestacija ponudiće građanima matematičke nauče šetnje i potpuno nove formate koji prikazuju koliko nas matematika okružuje u spoljašnjem svetu.
Deseta jubilarna manifestacija ponudiće građanima matematičke nauče šetnje i potpuno nove formate koji prikazuju koliko nas matematika okružuje u spoljašnjem svetu. - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Deseta jubilarna manifestacija ponudiće građanima matematičke nauče šetnje i potpuno nove formate koji prikazuju koliko nas matematika okružuje u spoljašnjem svetu.
Manifestacija će predstaviti i izdanje „Monografija“ koja će dati širu sliku o značaju popularizacije matematike i univerzalnosti matematičkog jezika u nauci.
Pored glavnog programa, u okviru ovogodišnjeg izdanja koje traje do 31. maja organizovane su matematičke šetnje, školske radionice, otvorene radionice, predavanja domaćih matematičara na letnjoj sceni Kalemegdana, matematički performansi, interaktivni eksponati u Mikrogaleriji Naučnog kluba Beograd, kao i obeležavanje Međunarodnog dana žena u matematici, 12.maja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala