Preminuo Bratislav Petković, bivši ministar kulture

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/mediaportal.vojvodina.gov.rs / Bratislav Petković, bivši ministar kulture i osnivač Muzeja automobila
Bratislav Petković, bivši ministar kulture i osnivač Muzeja automobila - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2021
Pratite nas
Pozorišni režiser, dramaturg i nekadašnji ministar kulture i informisanja u Vladi Srbije, Bratislav Braca Petković, preminuo je sinoć u Beogradu.
Petković je bio i veliki zaljubljenik u automobile, pa je u centru Beograda, u Ulici Majke Jevrosime, otvorio svojevremeno i prvi muzej automobila u Beogradu i Srbiji.
U njegovoj zbirci posebno su se izdvajali modeli starih automobila koji su često korišćeni za snimanje filmova i serija.
Petković je takođe vodio porodičnu poslastičarnicu, najstariju u Beogradu, koja je otvorena duže od jednog veka, preneo je Tanjug.
Diplomirao 1972. godine na Akademiji za pozorište, film i televiziju, na smeru pozorišne režije.
U Beogradskom dramskom pozorištu je 1978. postavio predstavu „Sporting lajf“, za koju je tekst pisao zajedno s kolegom Vojislavom Kajganićem.
Posle toga napisao je i dve monodrame: „Prodajem razbivenu kuću“ i „Ispovest klovna Dragoljuba“.
Napisao je i dramu „Kaskader“, koju je potom i režirao u BDP-u.
Autor je više poznatih dramskih ostvarenja, od kojih su pojedina ekranizovana, a neka su igrana na beogradskim pozorišnim scenama.
Predsednik je zajednice muzeja nauke i tehnike i potpredsednik Udruženja dramskih pisaca Srbije. Kolekcionar je starina i bibliofil.
Dobitnik je Nušićeve nagrade za 2000. i Zlatnog beočuga za 2001. godinu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala