Niče novi zatvor u Crnoj Gori za 200 „stanara“

© Sputnik / Boban NovovićNacrt kako će zatvor u Mojokvcu izgledati
Nacrt kako će zatvor u Mojokvcu izgledati - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Vlada Crne Gore planira da u Mojkovcu izgradi zatvor u kome bi moglo da se smjesti 200 zatvorenika.
Izgradnjom novog zatvora u Mojkovcu, "rasteretiće" se postojeći kapaciteti u spuškom UIKS-u i bjelopoljskom zatvoru. Tako će se dobiti 200 dodatnih mjesta za pritvorena i zatvorena lica. To će omogućiti i premještaj iz dva već psotojeća zatvora. Situacija sa korona virusom je uticala na aktivnosti oko plana za ovaj projekat, ali Ministarstvo pravde Crne Gore odgovorno preduzima sve aktivnosti kako bi se ovaj plan realizovao. Razlike u nadzornom sistemu u odnosu na postojeće zatvore će biti u smislu što će novi nadzorni sistem pratiti savreme tehničke standarde u ovoj oblasti.  Zatvor u Mojkovcu će se graditi na lokaciji Stevanovac koja je površine 48,574m2.
Izgradnja Zatvora u Opštini Mojkovac nije započeta, saopšteno je iz Ministarstva Pravde za portal " Dan". Kako su naveli, u toku je izrada tehničke dokumentacije,  koja će biti finansirana grant sredstavima Investicionog okvira Zapadnog Balkana (WBIF) u iznosu od 1.200.000,00 eura.
Ovu tehničku pomoć realizuje konzorcijum WBIF Infrastruktur Prodžekt Faciliti 7 (IPF7), period realizacije je početnim planom bio planiran za novembar 2019 – mart 2021. godine, ali zbog situacije koja je izazvana koronavirusom, ovaj rok je pomjeren za septembar 2021. godine- saopšteno je iz Ministarstva pravde za portal "Dan".
Nakon izrade tehničke dokumentacije pristupiće se izgradnji zatvora u Mojkovcu.

Planirano odjeljenje za zene

Planirane su prostorije za boravak žene kojima je određen pritvor kao mjera koja se može preduzeti prema okrivljenoj za obezbjeđenje njenog prisustva i za nesmetano vođenje krivičnog postupka.
„Licima ženskog pola kojima će biti izrečena krivična sankcija kazna zatvora, izrečenu kaznu će i dalje izvršavati u Odjeljenju za žene u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, čije je sjedište u Spužu, s obzirom na mali broj žena koje izvršavaju ovu krivičnu sankciju na osnovu dosadašnih podataka koji su analizirani i uslova tretmana ženske populacije prilikom izvršenja krivičnih sankcija“, precizirali su iz ministrastva.
Zapoliće 110 službenika
Imajući u vidu propisane minimalne standarde (0,6 zaposlenih po zatvoreniku), kao i planirani smještajni kapacitet u novom ztvoru u Mojkovcu, potrebno je zaposliti 110 zaposlenih. Vlada Crne Gore će, navode iz ministarstva, blagovremeno planirati nova zapošljavanja kako bi osigurala usklađenost s aktivnostima obuke zaposlenih u novom zatvorskom objektu.

Ulaganje od 16.200.000,00 eura

Izgradnja Zatvora za sjevernu regiju Crne Gore u Opštini Mojkovac će se finansirati sredstvima kredita Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB-a) u iznosu od 15.000.000,00 eura i grant sredstvima WBIF u iznosu od 1.200.000,00 eura (ukupno 16.200.000,00 eura).
„Odlukom o zaduživanju Crne Gore za 2020. godinu („Službeni list CG“ 74/2019 od 30.12.2019. godine), predviđeno je da se Država Crna Gora zadužuje kod Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB), za potrebe Ministarstva pravde, za izgradnju kapitalnog objekta - Zatvor u Mojkovcu, u iznosu do 15.000.000,00 eura. Takođe, projektna prijava Ministarstva pravde je usvojena i dobijena su bespovratna sredstava od 100% u okviru Zapadnobalkanskog investicijskog okvira (WBIF), u novčanom iznosu od 1.200.000 € TA grant. Međutim, precizniji iznos novčanih sredstava koji su neophodni za izgradnju ovog zatvora znaće se tek nakon izrade tehničke dokumentacije“, objasnili su iz Ministrastva.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala