Liturgija u Hramu Svetog Save: Sećanje na spaljivanje moštiju prvog srpskog arhiepiskopa /foto/

© Sputnik / Lola Đorđević Sveta arhijerejska Liturgija povodom Dana spaljivanja moštiju prvog srpskog arhiepiskopa Svetog Save
 Sveta arhijerejska Liturgija povodom Dana spaljivanja moštiju  prvog srpskog arhiepiskopa Svetog Save - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2021
Pratite nas
Srpska pravoslavna crkva obeležava 427 godina od spaljivanja moštiju prvog srpskog arhiepiskopa svetog Save, na Vračaru. U Hramu Svetog Save služena je liturgija.
Sveti Sava, Rastko Nemanjić, umro je 14. januara po gregorijanskom kalendaru, 1236. godine, u Trnovu, u Bugarskoj, kada se vraćao sa hodočašća u Jerusalimu. Njegove mošti je u manastir Mileševu preneo njegov nećak kralj Vladislav.
U srednjovekovnoj Srbiji, mošti svetog Save imale su veliki značaj, naročito u vreme turskog ropstva. Narod se okupljao nad moštima svoga svetitelja da traži utehu i lek.
© Sputnik / Lola ĐorđevićSveta arhijerejska Liturgija povodom Dana spaljivanja moštiju Svetog Save.
Sveta arhijerejska Liturgija povodom Dana spaljivanja moštiju Svetog Save. - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Sveta arhijerejska Liturgija povodom Dana spaljivanja moštiju Svetog Save.
Bojeći se da se sa toga mesta ne digne pobuna protiv Turaka, Sinan-paša Beogradski naredio je da se mošti prvog arhipeiskopa autokefalne srpske crkve prenesu u Beograd i na Vračaru spale 27. aprila (10. maja) 1594. godine.
Osnovni razlog za spaljivanje moštiju svetitelja jeste, kako navode istoričari, ustanak Srba u Banatu 1594. godine, pod vođstvom mitropolita vršačkog Teodora.
© Sputnik / Lola Đorđević Sveta arhijerejska Liturgija povodom Dana spaljivanja moštiju Svetog Save.
 Sveta arhijerejska Liturgija povodom Dana spaljivanja moštiju Svetog Save. - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Sveta arhijerejska Liturgija povodom Dana spaljivanja moštiju Svetog Save.
Zabeleženo je da su ustanici nosili zastavu sa likom svetog Save, pa je pojava njegovog lika na ratnim zastavama uslovila odluku turskog paše.
Međutim, spaljivanjem moštiju svetiteljevih, paša ne samo da nije ugasio svest o svetom Savi u narodu, nego ju je još više ukorenio.
© Sputnik / Lola ĐorđevićSećanje na spaljivanje moštiju svetog Save
Sećanje na spaljivanje moštiju svetog Save - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Sećanje na spaljivanje moštiju svetog Save
Telo svetitelja je spaljeno, ali je iz tog plamena iznikla nova snaga koja je i danas prisutna u srpskom narodu i njegovom pristupu pravoslavnoj veri.
Srpska pravoslavna crkva obeležava praznik Spaljivanja moštiju svetog Save 27. aprila po crkvenom, a 10. maja po gregorijanskom kalendaru.
© Sputnik / Lola ĐorđevićU malom Hramu svetog Save na Vračaru danas je svetom arhijerejskom liturgijom obeležen Dan spaljivanja moštiju Svetog Save.
U malom Hramu svetog Save na Vračaru danas je svetom arhijerejskom liturgijom obeležen Dan spaljivanja moštiju Svetog Save. - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
U malom Hramu svetog Save na Vračaru danas je svetom arhijerejskom liturgijom obeležen Dan spaljivanja moštiju Svetog Save.
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala