Kusturica: Imali smo dva antifašistička pokreta, a nazivaju nas pogrdnim imenima

© Sputnik / Radoje PantovićKusturica je na dočeku Handkea rekao da je ovo jedinstven slučaj da jedan nobelovac poseti grad nobelovca.
Kusturica je na dočeku Handkea rekao da je ovo jedinstven slučaj da jedan nobelovac poseti grad nobelovca. - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2021
Pratite nas
Nažalost, živimo u vreme u kojem su fašisti pretvoreni u antifašiste, a nas koji objektivno jesmo antifašisti vrlo često nazivaju pogrdnim imenima, rekao je proslavljeni režiser Emir Kustirica.
On je na obeležavanju Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu istakao da slobodno možemo da ponovimo istorijsku istinu da su u srpskom narodu postojale dve vrste anitfašista:
„9. maja 1941. prvi gerilac antifašista u Evropi je bio Draža Mihajlović, s druge strane postojao je partizanski pokret koji upisujemo u istoriju kao oslobodilački i kao pokret koji je bio protiv fašista“, podsetio je Kusturica.
On je naglasio da zahvaljujući prijateljima iz Rusije postoji ideja o tome da je Drugi svetski rat završen antifašističkom borbom.
„Oslobađanje Beograda nije isto što i oslobađanje provincija u BiH. Mislim da se velika otadžbinska borba odvijala na više planova, a da je Hitler posustao tamo u Rusiji, zahvaljujući kojoj danas uspevamo da osvežimo pamćenje i da shvatimo da je naša sudbina u antifašističkoj borbi“, zaključio je Kusturica.
Pročitajte još: 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala