Krvava nedelja: Osetljivo stanje u Izraelu, sve još može da sklizne u neočekivan razvoj događaja

Pratite nas
Situacija u Izraelu je toliko osetljiva da trenutno može da dođe do zaoštravanja i neočekivanog razvoja događaja, ali su ipak veće šanse da se to ne desi. Izraelska policija je odlučila da promeni rutu tradicionalnog Marša zastave kroz delove grada gde žive Palestinci što je znak da je pritisak SAD  dao rezultat i da je najgore prošlo.
Tako situaciju u Izraelu posle višednevnih sukoba izraelske policije i Palestinaca u Jeruslimu vidi nekadašnji ambasador Srbije u Egiptu, Dragan Bisenić, koji smatra da uprkos obostranom granitiranju koje se danas dogodilo situacija neće eskalirati.  
Strahovanja su bila opravdana s obzirom na Dan Jerusalima kojim se obeležava datum kada je izraelska vojska na današnji dan 1967. godine zauzela Istočni Jeruslaim nastanjen Palestincima. U sukobima tokom jutra, prema podacima Palestinskog društva crvenog polumeseca, povređeno je 275 Palestinaca.

Bez novog zaoštravanje u Izraelu

Tradicionalni izlazak Jevreja na njihovo sveto mesto, Hramovu goru, je, međutim, izostao, jer je policija to zabranila kako bi izbegla veće sukobe. Hiljade policajaca i graničnih policajaca raspoređeni su širom Jerusalima i Starog grada od ranog jutra kako bi održali bezbednost tokom događaja koji su planirani za Dan Jerusalima.
I američki Stejt department je saopštio da nema nikakvog opravdanja za upad izraelske policije u džamiju Al Aksa.
Čekalo se na odluku policije o Maršu koji ipak nije odložen, što je, takođe bilo u igri, ali je njegova tradicionalna maršruta prolaska kroz Damask kapiju i delove starog grada nastanjene Palestincima promenjena.
Iako, kaže, ima znakova širenja nasilja pošto su iz pojasa Gaze ispaljene rakete prema Izraelu, jer nije povukao snage ispred hrama, zbog čega je evakuisan parlament, a Izrael odgovorio vazdušnim napadima na položaje Hamasa u Gazi, naš sagovornik ipak smatra da to ne bi trebalo da bude najava zaoštravanja situacije. Tim pre što je Vrhovni sud Izraela za mesec dana odložio za danas zakazano ročište po žalbi više od 70 Palestinaca zbog najave iseljavanja palestinskih porodica iz Istočnog Jerusalima i naseljavanja Jevreja.  
„Može se pretpostaviti da je ova esklacija već doživela svoj vrhunac u petak i da je verovatno da će čak i Marš zastave i svi njegovi učesnici poslušati savete izraelskih snaga bezbednosti i da će se kloniti daljeg zaoštravanja situacije. Najopasnije bi, naravno, bilo ukoliko bi sve dalje eskaliralo i vodilo daljoj konfrontaciji koja bi mogla da se pretvori u neku od tih pređašnjih širih palestionskih akcija, poput prve i druge intifade“, kaže Bisenić za Sputnjik.

I Amerika upozorila Izrael

On napominje da međunarodna javnost nije blagonaklono gledala na poteze izraelskih bezbednosnih snaga kada su čak ušli u džamiju Al Aksu u kojoj je i oko nje bilo hiljade muslimanskih vernika koji su obeležavali poslednji petak u mesecu Ramazanu.
„Zbog tog događaja sutradan je protestovao američki Stejt department saopštivši da nema opravdanja za nasilje i za takvo uznemiravajuće krvoproliće u poslednjima danima Ramazana. UN su, takođe, pozvale Izrael da povuče odluku o prinudnom iseljavanju Palestinaca u Istočnom Jerusalimu koji je, kako UN navode, anektiran od strane Izraela, upozoravajuzći da bi njegove akcije mogle da predstavljaju i ratni zločin“, ističe naš sagovornik.
Bisenić podseća da je i portparol kancelarije za ljudska prava UN u Ženevi Rupert Kolvil rekao da Istočni Jerusalim ostaje deo okupirane teritorije na kojoj se primenjuje međunarodno humanitarno pravo.
© REUTERS / AMMAR AWADSukobi u Jerusalimu
Sukobi u Jerusalimu - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Sukobi u Jerusalimu
U sukobima palestinskih vernika i izraelske policije posle upada u džamiju u petak došlo je do sukoba u kojima je povređeno više od 200 palestinskih vernika, a u ponedeljak na Dan Jeruslaim 275 Palestinaca.
Bisenić ističe da se Marš zastave ove godine poklapa sa Ramazanom, muslimanskim svetim mesecom, kada inače postoji povišen nivo verskih osetljivosti, pa je tako čitava nedelja obeležena sukobima kakvi su, kako napominje, postojali i 2017. godine  kada su se u dužem vremenskom periodu sukobljavale izraelske snage bezbednosti i palestinski vernici.
Pošto je Benjamin Netanjahu, koji posle održanih parlamentarnih izbora i dalje predsedava izraelsakom vladom, poručio da nijednom ekstremisti neće dozvoliti da destabilizuje mir i obećao da će odlučno sprovoditi zakon i red, ponovo su se oglasile SAD. Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven, u raugovoru sa izraelskim kolegom, je zatražio od Izraela da obezbedi mir.

o jerusalimu i Savet bezbednosti

Bisenić očekuje da će Savet bezbednosti UN, koju su tražili Palestinci povodom najnovije esklacije, pozvati na smirivanje situacijue u Jeruslaimu.
„Posebno je važno da se obezbedi izvesno održavanje distance i neka fizička nedodirljivost dve strane, jer ulazak izraelskih snaga bezbednosi u područje džamije Al Aksa oduvek se doživljava kao snažna provokacija za palestinsku stranu i to gotovo uvek dovodi do zaoštravanja i sukoba“,  kaže nekadašnji ambasador u Kairu.
Prošlog petka, u sukobima na Hramovoj gori, povređeno je 200 palestinskih vernika, a 90 završilo u bolnici.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala