Jadarit – potencijalni kamen prosperiteta ili razdora /video/

Energija Sputnjika s Jelicom Putniković
Energija Sputnjika s Jelicom Putniković - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2021
Pratite nas
Od kada je kompanija Rio Tinto 2004. godine otkrila u dolini reke Jadar nadomak Loznice jedinstveno ležište novog minerala nazvanog jadarit (litijum-natrijum-borosilikatni mineral) i najavila otvaranje rudnika u Srbiji, kreću sporenja – da li je reč o „belom zlatu“ koji će doneti prosperitet ili ekološku katastrofu - ne samo Jadru već celoj Srbiji.
Jedinstvenog mišljenja nema, ni među običnim građanima, ni u stručnoj javnosti. Po pitanju ovog minerala, kog su po otkriću poredili sa izmišljenim kriptonitom, koji Supermenu u filmskim sagama oduzima moć, dvodnevna debata se prošle nedelje vodila i u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti. Odjeci su različiti, sve u zavisnosti s tačke gledišta. Tim pre što je „Rio Tinto“ i u svetskoj javnosti nepopularan zbog više svojih projekata, a odnedavno je stavljen i na stub srama i zbog toga što je uništio arheološko nalazište australijskih starosedelaca Abordžina – zloupotrebivši tamošnji zastareli zakonski sistem.
Ključni su, svakako, ekološka bezbednost, isplativost i transparentnost projekta. O tome šta bi potencijalna eksploatacija jadarita značila, argumentima za i protiv u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa dr Aleksandrom Jovovićem profesorom Mašinskog fakulteta u Beogradu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala