Rasplamsao se sukob u pojasu Gaze: Ispaljene stotine raketa, desetine mrtvih /video/

© Hatem MoussaIzraelsko raketiranje Gaze
Izraelsko raketiranje Gaze - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2021
Pratite nas
Dvadesetoro poginulih u Gazi u vazdušnom protivnapadu Izraela, trenutni je bilans sukoba izraelske vojske i Hamasa koji su večeras ponovo otvorili vatru raketirajući jedni druge.
Izraelske odbrambene snage potvrdile su da su vojni avioni gađali tunel Hamasa u Gazi.
Najmanje 20 Palestinaca, od kojih devetoro dece, poginulo je večeras u izraelskom napadu na Pojas Gaze, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja palestinske enklave. Povređeno je 65 osoba.
Izraelski dron ispalio je rakete na grupu ljudi na istoku Bejt-Hanuna. Napad je bio odgovor jevrejske države na lansiranje raketa na Jerusalim. Prema podacima vojske Izraela, ispaljeno je  45 raketa.
TELEGRAMMMM "{$url}"
Kako je saopštila izraelska vojska, do sada je iz pojasa Gaze ispaljeno oko 150 raketa na Izrael. Protivraketni sistem "Gvozdena kupola" presreo je na desetine raketa. Oni su dodali da je vojska počela izvođenja novih napada na pojas Gaze kao odgovor na raketiranje iz palestinske enklave.
Izraelska vojska je u raketnom napadu na Pojas Gaze ubila jednu od ključnih osoba u komandnom lancu Hamasa. Hamas je potvrdio da je ubijen jedan od komandanata te organizacije. Islamski džihad najavio je odmazdu za izraelske raketne napade.

Ganc:Nastavljamo raketiranje;Hamas: Ako nastavite i mi ćemo

Izraelski ministar odbrane Beni Ganc najavio je večeras da će Izrael nastaviti da bombarduje Pojas Gaze kako bi "ponovo uspostavio mir", dok je Hamas zapretio da će u tom slučaju uzvratiti istom merom.
Ganc je u video obraćanju rekao da Izrael planira seriju napada na Hamas i "druge terorističke grupe", kako bi "ponovo uspostavio dugoročan i potpuni mir".
On je optužio Hamas za nasilje i negirao navode te grupe da je Izrael sprovodio nasilje nad vernicima kod džamije Al-Aksa u Jerusalimu.
“Tokom proteklih nekoliko nedelja kabinet za bezbednost je održao seriju konsultacija na osnovu kojih smo danas odobrili niz napad na Hamas i ostale terorističke organizacije", rekao je Ganc, prenosi ''Tajms of Izrael''.
On je zapretio da će Hamas i njegovi lideri snositi odgovornost i "platiti cenu za agresiju", a da će se napadi nastaviti dok ne budu ispunjeni "operativni ciljevi" Izraela.
Istovremeno, vojno krilo Hamasa upozorilo je da će izraelsko raketiranje izazvati još napada sa Pojasa Gaze.
"Jerusalim nas je pozvao i mi smo odgovorili na poziv. Ako nastavite, i mi ćemo", poručili su u saopštenju.

Hitne konsultacije SB UN zbog nasilja u istočnom Jerusalimu

Savet bezbednosti UN održao je danas hitne konsultacije zbog eskalacije nasilja u istočnom Jerusalimu i razmatrao predloženu izjavu kojim se Izrael poziva na prekid deložacije Palestinaca, ''uzdržanost i poštovanje istorijskog statusa kvo svetih mesta'' u Jerusalimu.
Ambasadorka Irske u UN Džeraldina Berni Najson ukazala je da bi Savet bezbednosti trebalo hitno da se izjasni, izrazivši nadu da će se to dogoditi već danas.
Diplomatski izvori AP navode da je svih 15 članica izrazilo zabrinutost zbog sukoba i porasta nasilja.
Međutim, SAD, najbliži saveznik Izraela, smatraju da izjava u ovom trenutku možda ne ni bila korisna, ali su se ipak saglasile da stručnjaci SB UN nastave razgovore nakon što su svi ostali članovi poručili da ovo telo mora hitno da reaguje.
Nacrt izjave izrazio bi ozbiljnu zabrinutost SB UN zbog eskalacije napetosti i nasilja na Zapadnoj obali, uključujući i istočni Jerusalim i zbog mogućnosti deložacija palestinskih porodica iz naselja Šeici Džarah i Silvan u istočnom Jerusalimu, "koje generacijama tu žive i tu im je dom“, navodi AP.
Predloženi tekst izjave poziva Izrael „da zaustavi aktivnosti na naseljavanju, rušenju i iseljavanju, uključujući istočni Jerusalim, u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom“ i uzdrži se od jednostranih koraka koji podižu tenzije i podrivaju održivost rešenja izraelsko-palestinskog konflikta u obliku stvaranja dve države.
Izjavom bi se izrazila duboka zabrinutost zbog svakodnevnih sukoba, posebno u i oko svetih mesta u Jerusalimu, što dovodi do ljudskih stradanja, povreda i zahtevalo bi se "suzdržavanje od provokativnih radnji i retorike“.
U izjavi bi bio upućen poziv svima da poštuju istorijski status svetih mesta u Jerusalimu i apel „da muslimanskim hodočasnicima na svetim mestima mora biti dozvoljeno da se u miru mole i klanjaju, bez nasilja, pretnji i provokacija“.
Pročitajte još: 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala