Britanski premijer dozvolio oprezno grljenje

© AP Photo / Kirsty WigglesworthBritanski premijer Boris Džonson
Britanski premijer Boris Džonson - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2021
Pratite nas
Britanski premijer Boris Džonson dao je zeleno svetlo za "oprezne zagrljaje i posluživanje piva u pabovima" nakon višemesečnih strogih ograničenja, pokrećući sledeću fazu ublažavanja zaključavanja u Engleskoj.
 
Vlada je u februaru najavila plan od četiri koraka za postepeno ublažavanje socijalnih ograničenja, a sledeća faza trebalo bi da stupi na snagu sledeće nedelje.
Džonson je rekao da će vlada omogućiti porodicama i bliskim prijateljima da sami donose odluke o socijalnim kontaktima, ali je pozvao ljude da ne odbacuju oprez i rekao da je držanje distance obavezno na radnim mestima, u prodavnicama i restoranima, prenosi Rojters.
"Ovo otključavanje predstavlja veoma značajan korak na putu ka vraćanju u normalu i uveren sam da ćemo moći da idemo dalje", rekao je Džonson na konferenciji za medije.
Ponovno otvaranje odnosiće se samo na Englesku, a poluautonomne vlade Škotske, Severne Irske i Velsa utvrdiće svoja pravila.
Glavni medicinski zvaničnici u zemlji takođe su danas snizili nivo upozorenja za kovid-19, što znači da epidemija cirkuliše, ali prenos više nije visok ili eksponencijalno raste.
U njihovom saopštenju se navodi da su socijalno udaljavanje i brzo uvođenje vakcine pomogli da se naglo smanje slučajevi korona virusa i svakodnevni smrtni slučajevi.
"Međutim, kovid i dalje cirkuliše i ljudi svakodnevno dobijaju i šire virus, tako da svi moramo i dalje biti na oprezu. Ovo je i dalje velika pandemija na globalnom nivou", upozoravaju stručnjaci.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala