Borelj: Odnosi sa Amerikom se poboljšavaju, a sa Rusijom – pogoršavaju

© AP Photo / John ThysVisoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj
Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2021
Pratite nas
Odnosi Evropske unije sa Sjedinjenim Američkim Državama se pobošljavaju, dok se u isto vreme pogoršavaju sa Rusijom, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.
Prema njegovim rečima, odluka o učešću specijalnog izaslanika američkog predsednika za klimu Džona Kerija na sastanku putem video-veze ne govori samo o važnosti pitanja borbe protiv klimatskih promena, već i o ozbiljnim izmenama u odnosima Brisela i Vašingtona.
„Naši odnosi sa SAD se menjaju, sada imamo snažno partnerstvo. To je posebno jasno nakon samita G7“, rekao je on po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova 27 zemalja zajednice u Briselu.
Borelj je dodao da će na sastanku biti reči i o Rusiji, sa kojom se, naprotiv, „odnosi ne popravljaju“.

Berlin: Vreme je da se Moskva vrati dijalogu

Sastanku prisustvuje i šef nemačke diplomatije Hajko Mas, koji je izjavio da je EU spremna da nastavi svoju politiku prema Rusiji i da je u isto vreme spremna na dijalog.
On je precizirao da će jedna od tema sastanka biti i Rusija, pogotovo s obzirom na to da su u Moskvi podvrgnuti sankcijama predstavnici EU i da je saopšteno o „spisku neprijateljskih zemalja“.
„Sada je važno da EU ne skrene sa svog puta, da se zalaže za ljudska prava, uključujući i u Rusiji i nastavi da se radi složno. Mi smo spremni na dijalog i došlo je vreme da se i Moskva vrati dijalogu“, istakao je nemački ministar.
Savet ministara Evropske unije u ponedeljak održava zakazani sastanak u Briselu na kojem će razgovarati o odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama i Rusijom, pružanju podrške zemljama Zapadnog Balkana, situaciji u Avganistanu, kao i situaciji u vezi sa iranskim nuklearnim sporazumom.
Istovremeno, ministri ne planiraju da donesu odluke o novim sankcijama protiv Rusije ili nove diplomatske odluke.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala