Bajden: Nema podataka da je Rusija umešana u sajber napad na gasovod u Americi

© AP Photo / Evan VucciPredsednik SAD Džozef Bajden
Predsednik SAD Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2021
Pratite nas
Organizatori sajber napada na Kolonijal pajplajn mogu se nalaziti u Rusiji, iako nema podataka da je ruska država umešana u to, saopštio je predsednik SAD Džo Bajden.
"Imaću sastanak sa predsednikom Putinom. Za sada nemamo podatke od naših pripadnika obaveštajnih službi da je Rusija učestvovala u tome, iako ima informacija da se akteri napada nalaze u Rusiji. Oni (Rusija) imaju neku vrstu odgovornosti za to", rekao je Bajden.
Hakerski napad koji je izvršen u petak, bio je jedan od najtemeljnijih ikad prijavljenih sajber napada i izazvao je brojne apele zakonodavcima da pojačaju mere zaštite američke energetske infrastrukture od hakerskih napada. Iz kompanije je saopšteno da se nastavlja sa analizom efekata privremene obustave operacija i da se radi na "obnavljanju usluga", ali nije potvrđeno kada će se rad kompanije vratiti u normalu. Zastoj gasovoda već je doveo do porasta veleprodajnih cena benzina u Sjedinjenim Državama. Američki mediji povezuju sajber napad sa Rusijom, ali Bela kuća to nije potvrdila, rekavši da se trenutno razmatra verzija kriminalne organizacije. Rusija je i ranije negirala navode o sajber napadima u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala