Američki vojnici počeli raspoređivanje na poligone u BiH: Priprema za „Brzi odgovor 21“

© Sputnik / Vladimir Pirogov / Uđi u bazu fotografijaAmerička vojska
Američka vojska - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2021
Pratite nas
Vežba „Brzi odgovor 21“ Oružanih snaga SAD i BiH biće održana od 17. maja do 2. juna na poligonima Manjača i Glamoč i aerodromu Dubrave, saopšteno je na konferenciji za novinare na Manjači. Kako je rečeno, američki vojnici počeli su raspoređivanje na ove poligone u BiH, a najveći broj njih stići će na sarajevski aerodrom 14. maja.
Kako prenosi portal Kliks, posebna pažnja posvetiće se poštovanju epidemioloških mera zaštite učesnika vežbe od pandemije virusa korona.
Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) generalpukovnik Senad Mašović istakao je da se vežba ovog obima održava prvi put u BiH.
"To predstavlja vrstu ohrabrenja Oružanim snagama BiH i našoj državi", kazao je Mašović.
Kako je kazao Sifet Podžić, ministar odbrane BiH, vežba je odbrambenog karaktera, a u njoj će biti korišćeni ključni američki putevi prema Aziji i Africi. BiH je jedna od zemalja domaćina vežbe, a u njoj učestvuje 5.000 vojnika iz SAD-a, Kanade i devet zemalja regiona. 
Američki vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2021
U Draču počela NATO vežba: Učestvuje više od 28.000 vojnika
"Vežba ima cilj da pokaže da SAD služi kao strateški partner Evropi", kazao je Podžić.
Podsetio je da je vežbu odobrilo Predsedništvo BiH, a da naša zemlja učestvuje na nivou lake pešadije, koja se obučava po NATO standardima.
"Želimo aktivnim učešćem potvrditi sposobnost integrisanja u šire odbrambene strukture, želimo pokazati da je BiH spremna učestvovati u očuvanju mira i stabilnosti u regionu", rekao je Podžić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala