Mediji opisali moguć scenario sukoba Rusije i Amerike u Crnom moru

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaProba za paradu Dana mornarice u ruskim gradovima
Proba za paradu Dana mornarice u ruskim gradovima - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2021
Pratite nas
Američki časopis „Nešnal interest“ analizirao je sastav, opremu i obuku ratnih mornarica Sjedinjenih Američkih Država i Rusije i naveo prednosti svake zemlje.
Prema mišljenju autora teksta, novinara i bivšeg saradnika Pentagona Krisa Ozborna, jača strana ruske mornarice je razvijena podmornička flota.
„Napredne ruske podmornice će, naravno, veoma otežati slobodnu i nekontrolisanu plovidbu brodova američke mornarice u Crnom moru“, naveo je on.
Brodovi u Crnom moru - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2021
Crno more – „jezero NATO“ ili „rusko more“?
Autor je pretpostavio da bi u slučaju otvorenog sukoba Rusiji moglo biti i teško zbog manjeg broja brodova sa čijih paluba mogu poletati helikopteri ili jurišni dronovi.
Ishod konflikta će u velikoj meri zavisiti od dometa i preciznosti brodskih sistema naoružanja, morskih dronova, senzora i brodskih radara, zaključio je Ozborn.
Ranije je admiral mornarice SAD u penziji i bivši glavnokomandujući Severnoatlantske alijanse Džejms Stavridis sugerisao da će se u slučaju zaoštravanja odnosa između Rusije i Ukrajine najverovatnije desiti oružani sukob u Crnom moru. Stavridis je naveo da će Moskva bezuslovno pobediti, dok vojska NATO-a neće na vreme stići do regiona.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala