Rusija pamti veličanstven podvig sovjetskog naroda /video, foto/

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaVojnik u borbenom vozilu pešadije BMP-3 na vojnoj paradi u čast 76. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu, na Crvenom trgu u Moskvi.
Vojnik u borbenom vozilu pešadije BMP-3 na vojnoj paradi u čast 76. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu, na Crvenom trgu u Moskvi. - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2021
Pratite nas
I ovog 9. maja oči celog sveta bile su uprte u Moskvu, gde je velikom vojnom paradom obeležena 76. godišnjica pobede nad fašizmom.
Uprkos oblačnosti i kiši, nije izostao ni najatraktivniji deo programa - avijacijska parada, iako je bilo nagoveštaja da bi ona mogla biti otkazana. Nebo nad Moskvom je, ipak, pred sam kraj svečanosti bilo obojeno u boje ruske zastave.
Preko Crvenog trga, mesta gde je Crvena armija 1945. godine proslavila pobedu nad fašističkim silama Osovine, prodefilovalo je više od 12.500 vojnika i preko 190 komada istorijske i vojne tehnike; intonirana je himna Ruske Federacije, a minutom ćutanja odata je pošta svim žrtvama Drugog svetskog rata.
Sa tribine se tradicionalno obratio predsednik zemlje i vrhovni komandant Oružanih snaga Vladimir Putin, koji je poručio da će Rusija štititi svoje nacionalne interese i da nema oproštaja onima koji smišljaju i sprovode agresivne planove, antisemitizam i rusofobiju.
© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin i predsednik Tadžikistina Emomali Rahmon pred početak Parade pobede u Moksvi
Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Tadžikistina Emomali Rahmon pred početak Parade pobede u Moksvi - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Tadžikistina Emomali Rahmon pred početak Parade pobede u Moksvi
Putin je građanima Rusije čestitao praznik uz poruku da će Rusija uvek pamtiti da je upravo sovjetski narod učinio veličanstveni podvig u borbi protiv nacizma.
Ruski predsednik je na centralnu tribinu na Crvenom trgu stigao zajedno sa predsednikom Tadžikistana Emomalijem Rahmonom, oko četiri minuta pre početka svečane ceremonije i pozdravio se sa veteranima. Po završetku programa, ispraćen je aplauzom i povicima sa tribina:
"Ura, Vladimire Vladimiroviču!". Odgovorio je osmehom i mahnuo je publici.
Paradu su sa tribina pratili visoki ruski politički i vojni zvaničnici, diplomate i tradicionalno - glavne zvezde Dana pobede - ratni veterani.
© Sputnik / Olivera IkodinovićGlavne zvezde Dana pobede - ratni veterani
Glavne zvezde Dana pobede - ratni veterani - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Glavne zvezde Dana pobede - ratni veterani
Na tribinama je bio i ambasador Srbije u Moskvi Miroslav Lazanski sa sinom Aleksandrom, koji je u Moskvu specijalno doputovao kako bi prisustvovao ovoj svečanosti. Ambasadori Crne Gore i BiH, Milorad Šćepanović i Željko Samardžija, takođe su pratili paradu i poneti atmosferom fotografisali se sa "titovkama".
© Sputnik / Olivera IkodinovićAmbasadori Crne Gore i BiH, Milorad Šćepanović i Željko Samardžija na Paradi pobede u Moskvi
Ambasadori Crne Gore i BiH, Milorad Šćepanović i Željko Samardžija na Paradi pobede u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Ambasadori Crne Gore i BiH, Milorad Šćepanović i Željko Samardžija na Paradi pobede u Moskvi
Paradu u Moskvi predvodio je komandant Kopnene vojske general armije Oleg Saljukov, dok je ministar odbrane Sergej Šojgu izvršio smotru svih jedinica i raportirao Putinu. Prolazeći kroz kapiju Spaske kule u Kremlju Šojgu je tradicionalno skinuo šapku i prekrstio se.
Šojgu i Saljukov su smotru izvršili u kabrioletima "Aurus". Reč je o vozilima ruske proizvodnje, koji su premijerno predstavljeni na Paradi pobede 2019. godine.
© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaMinistar odbrane Sergej Šojgu na vojnoj paradi u čast 76. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu
Ministar odbrane Sergej Šojgu na vojnoj paradi u čast 76. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Ministar odbrane Sergej Šojgu na vojnoj paradi u čast 76. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu
I ovogodišnja Parada pobede je pokazala snagu i potencijal ruske armije. Na listi novih ruskih čuda je tenk-robot "Uran-9", a premijerno je prikazano i borbeno vozilo "Tajfun - PVO".
Parada je obuhvatila i gigante poput interkontinentalnog "Jarsa", sisteme PVO, od "Torova" do S-400, najsavremenije tenkove, poput "Armate" i borbena vozila za elitne jedinice Vazdušno-desantnih snaga.
Prava poslastica na nebu iznad Crvenog trga bili su "Beli labudovi", "Suhoji", "Migovi" i druga borbena avijacija.
Uoči održavanja parade preduzete su sve epidemioloske mere - tribine i sva vojna tehnika su dezinfikovani, vojnici su vakcinisani, a preporuka je bila i da svi akreditovani novinari i gosti imaju po tri negativna PCR testa.
Po završetku defilea vojske na Crvenom trgu predsednik Rusije je sa tadžikistanskim kolegom položio cveće na spomenik Neznanom junaku u Aleksandrovskoj bašti, a takođe je sa novinarima podelio i utiske sa parade, ocenjujući je kao "odličnu".
© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaParadne jedinice na vojnoj paradi u čast 76. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu
Paradne jedinice na vojnoj paradi u čast 76. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Paradne jedinice na vojnoj paradi u čast 76. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu
Zbog pandemije virusa korona, akcija „Besmrtni puk“ danas će biti održana u onlajn režimu, a prema najavama, ta šetnja tokom koje Rusi nose portrete svojih predaka stradalih u Drugom svetskom ratu, pomerena je za 24. jun, na datum kada je na Crvenom trgu održana prva vojna parada u čast pobede SSSR-a nad fašističkom Nemačkom.
Iako zbog pandemije neće biti uobičajenih okupljanja i proslava, grad je svečano ukrašen zastavama i drugim obeležjima Dana pobede, Moskovljani na reverima nose Georgijevske lente, koje su simbol otpora i pobede nad fašizmom, a u nekim delovima grada se sa razglasa čuju i rodoljubive pesme.
Za ratne veterane koji nisu bili u mogućnosti da prisustvuju paradi na Crvenom trgu, "Rosgvardija" je uoči praznika održala akciju "Parada u domu veterana", a takođe su i "Junarmejci" u Moskvi sproveli mini parade marširajući ulicama u kojima žive dvojica veterana koji nisu mogli da dođu na glavni moskovski trg.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala