„Putin upozorio rivale“: Kako su zapadni mediji videli Paradu pobede u Moskvi

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik — vrhovni vrhovni komandant oružanih snaga Rusije Vladimir Putin govori na vojnoj paradi povodom obeležavanja 76. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu, na Crvenom trgu u Moskvi.
Ruski predsednik — vrhovni vrhovni komandant oružanih snaga Rusije Vladimir Putin govori na vojnoj paradi povodom obeležavanja 76. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu, na Crvenom trgu u Moskvi. - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2021
Pratite nas
Tokom govora na Paradi pobede u Moskvi predsednik Rusije Vladimir Putin se oštro osvrnuo na nacističke ideje koje su, kako je sa žaljenjem izjavio ruski lider, i u savremenom svetu popularne kod nekih grupa ljudi.
Zapadni mediji su reči ruskog lidera shvatili kao prikriveno obraćanje Vašingtonu i Briselu. U njegovoj izjavi da Rusija želi da zaštiti svoje interese neki novinari su videli „upozorenje“ rivalima Moskve.
Između ostalog, „El Periodiko“ piše o militarističkom raspoloženju Rusije.
„Vladimir Putin je „u oblandi“ optužio SAD i EU za pokušaj revizije istorije i preporod ideološke izuzetnosti. Lider Kremlja je upozorio svoje političke rivale da će Rusija čvrsto braniti svoje nacionalne interese“, napisao je novinar.
Vladimir Putin je zaista govorio o preporodu nacističke ideologije i pokušajima da se revidira istorija od strane „ostataka kaznenih odreda“. Ipak, ni sam ruski lider, niti njegov portparol Dmitrij Peskov nisu pomenuli SAD niti bilo koju državu EU. U Kremlju, naprotiv, podržali su želju Evropljana da se bore protiv neonacizma – na primer, u Ukrajini i baltičkim državama.

„Zaoštravanje između Moskve i Zapada“

Agencija „Rojters“ je takođe skrenulo pažnju na dan pobede. Paradu u Moskvi su nazvali „demonstracijom grube vojne sile u pozadini napetosti u odnosima sa Zapadom“.
Osim toga, u tekstu o prazniku su dodali i informacije o „diplomatskom sporu“ između Rusije i EU, kao i o uzajamnom proterivanju diplomata iz Moskve i Vašingtona.
Za međunarodnu agenciju AP je najznačajnije u današnjem događaju izjava Putina o preporodu nacizma, dok je za AFP izjava ruskog lidera o zaštiti interesa države.

„Vreme je da se izvuku pouke“

Kineska državna agencija „Sinhua“ nazvala je paradu Pobede dobrim podsećanjem na užase rata i vrednost mira.
„Obeležavanje Dana pobede je potrebno, ne samo kako bi se čestitalo herojima i proslavila velika pobeda, već i da se podsetimo na posleratni svetski poredak koji treba štititi, kako od vrućih tako i od hladnih ratova“, navodi se u komentaru agencije.
Novinari smatraju da treba podsetiti na „pouke istorije“ koje stanovnici svih država sveta treba da usvoje.
Celu paradu pobede sa Crvenog trga iz Moskve pogledajte sa srpskim prevodom na našem Jutjub kanalu:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala