Najezda cvrčaka u Americi: Krenuli u mahnitu poteru prvi put posle 17 godina /video, foto/

Cvrčak cikada - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2021
Pratite nas
Stanovnici delova istoka Sjedinjenih Američkih Država uskoro će biti svedoci neverovatnog prirodnog fenomena: najezde cvrčaka koji će krenuti iz svojih podzemnih domova prvi put posle 17 godina u mahnitoj poteri za parenjem.
Poznati su kao periodične cicade, gotovo čitav svoj životni vek provode metar ili dva pod zemljom i hrane se korenom drveća. Međutim, u proleće kada napune 13 ili 17 godina, ovi insekti istovremeno i u ogromnom broju, u zavisnosti od vrste, kada dostignu stadijum nimfe, počinju da izlaze na površinu, piše portal Cnet.
Penju se iz svojih podzemnih skrovišta, odbacuju egzoskelet i razvijaju krila. Posle nekoliko dana odmora i čekanja da im trup očvrsne, započinju parenje. Ovaj nalet je gotovo nemoguće ne primetiti kada horde mužjaka počnu da izvode svoj poziv na parenje.
„Okupljaju se u parkovima, šumama, oko zgrada, u dvorištima kuća, svuda“, objašnjava entomolog Gari Parsons sa Državnog univerziteta Mičigen.
„Kada krenu tako masovno, lete, sleću, pužu svuda, pa čak sleću i na ljude“, dodaje profesor.
Ovog proleća pojaviće se pripadnici legla cvrčaka, jednog od najvećih među onim sa 17-godišnjim ciklusom nazvani Brud X (Brood X) ili Veliko istočno leglo.
Ukupno tri vrste takvih cvrčaka moći će da se vide širom istočnog dela Amerike: Magicicada septendecim, Magicicada cassini i Magicicada septendecula.
Najezdom cvrčaka i njihovim romantičnim serenadama biće pogođeni delovi 15 američkih saveznih država: Vašington, Delaver, Džordžija, Ilinois, Indijana, Kentaki, Merilend, Mičigen, Severna Karolina, Nju Džersi, Njujork, Ohajo, Pensilvanija, Tenesi, Virdžinija i Zapadna Virdžinija.
Odrasle cvrčke u većem broju već su zapazili i prijavili stanovnici Džordžije, Kentakije, Merilende, Severne Karoline, jugoistoka Tenesija, u nekim delovima Virdžinije i na području Vašingtona.
Ovi insekti su bezopasni. Ne bodu, ne grizu i ne nose bolesti i obično ne ulaze u zatvorene prostore, iako se mogu naći na spoljnim zidovima.
Jedini način da ovi insekti uđu u kuće i stanove je da slučajno ulete kroz otvorena vrata ili prozor ili da ih osoba unese na garderobi, obući ili tašni, poručuju stručnjaci, preneo je RTS.
Tokom ovakvih najezda, ženke mogu položiti toliku količinu jaja da se grane mladog drveća oštete, ali, prema rečima biologa, to je prirodno orezivanje drveća, koje će dovesti do intenzivnije pojave cvetova i plodova tokom narednih godina.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala