Dominaciji Britanca nema kraja! /foto/

© AP Photo / Joan MonfortLuis Hamilton proslavlja pobedu u Španiji
Luis Hamilton proslavlja pobedu u Španiji - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2021
Pratite nas
Luis Hamilton, vozač Mercedesa, osvojio je Veliku nagradu Španije ostvarivši 98. pobedu u karijeri.
Hamilton je završio ispred vozača Red Bula Maksa Ferstapena, dok je treće mesto zauzeo Hamiltonov timski kolega Valteri Botas.
Aktuelni šampion Hamilton je samo tokom 12 krugova bio u vodećoj poziciji, ali je to učinio u ključnom trenutku, pošto je pred poslednjih nekoliko krugova prestigao Ferstapena, koji je na kraju završio i sa najbržim krugom trke na „Katalunji“.
Britancu je ovo bio treći trijumf ove sezone u prve četiri trke, pošto je prethodno bio najbrži u Bahreinu i Portugalu, dok je na mesto pobednika uspeo da se umeša samo Ferstapen u Emilio-Romanji.
Ferstapen je odmah na početku trke izvršio napad na Hamiltona, te mu u prvoj krivini uzeo prvo mesto. Ujedno je Lekler iskoristio nepažnju Botasa i došao na treću poziciju.
U devetom krugu viđena je tragikomična situacija u boksu Alfe Romeo, pošto su Antoniju Đovinaciju doneli gume namenjene njegovom kolegi Kimiju Raikonenu.
Đovinaci je tu izgubio čak 35 sekundi, pa se na stazu vratio na poslednjoj poziciji, čime je, praktično, i završio trku.
Vozači Mercedesa, Hamilton i Valteri Botas, su se oko 20. kruga požalili na problem sa svojim pneumaticima, a uskoro je kompletan vodeći deo trke bio na pit-stopu.
Hamilton je to uradio u 29. krugu i na stazu se vratio iza Maksa Ferstapena, koji je nastavio da vodi kolonu. Na polovini trke su iza njih redom bili Botas, Lekler i Rikardo.
​Britanski vozač, aktuelni i višestruki šampion F1, nastavio je da pritiska mladog Holanđanina i da vozi sve brže i brže, uz nekoliko najbržih krugova trke u nizu.
Zbog toga što je iznenada otišao u boks i prebacio se na srednje tvrde gume je izgubio dragoceno vreme u borbi, ali se to ispostavilo kao odličan potez, s obzirom da je od tog trenutka krenuo da „leti“ po stazi u Španiji.
Sve vreme se između Hamiltona i Ferstapena nalazio vozač Mercedesa Botas, ali se od njega očekivalo da se „skloni“ i omogući timskom kolegi da napadne vozača Red Bula.
​Na nešto manje od deset krugova do kraja Luis je stigao Maksa i prišao mu na samo tri sekunde zaostatka, a iz boksa oba tima stizale su informacije da u gumama ima jako malo snage.
U 60. krugu Hamilton je konačno prestigao Ferstapena i rutinski zadržao prednost do kraja trke.
Ovo je Top 10 Velike nagrade Španije:
​► Rusa uparili sa Šumaherom, pa mu umalo uručili otkaz – sve zbog „odvratnog ponašanja“
„Američka pravda“ – drakonski kažnjeni jer su stali u zaštitu pretučenih Rusa /video/
Srpski borac traži poštovanje u Americi: Spreman sam za rat!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala