Crni kamen iz Meke: Prvi put objavljene slike visoke rezolucije velike svetinje islama /foto/

© Sputnik / Mikhail Voskresenskiy / Uđi u bazu fotografijaKaba, Meka
Kaba, Meka - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2021
Pratite nas
Verske vlasti u Saudijskoj Arabiji po prvi put su objavile detaljne fotografije visoke rezolucije jedne od najvećih islamskih svetinja, Crnog kamena iz Meke.
Fotografije su objavljene budući da će prisustvo vernika na ovogodišnjem hadžiluku biti ograničeno zbog pandemije virusa korona. Saudijska Arabija će organizovati hadžiluk u Meki ove godine, ali pod posebnim uslovima kako bi se sprečilo širenje korona virusa, saopštila je danas saudijska državna televizija, a preneo Rojters. Ove godine, hadžiluk bi trebalo da se održi krajem jula.
​Ona je smeštena u Kabi, centralnom svetilištu islama koja se nalazi unutar Velike džamije i oni koji dolaze na hadžiluk mogu da ga vide izbliza.
Islamski vernici za njega smatraju da je „kamen temeljac”, „desna ruka Božija na zemlji”. Tokom hadžiluka iskazuju mu poštovanje i ispred njega upućuju molitve Bogu.
​Kako su objavile verski zvaničnici iz Saudijske Arabije, napravljeno je 1.050 fotografija Crnog kamena u visokoj rezoluciji, od kojih neke imaju čak 49.000 megapiksela.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala