Prenos Parade pobede na Trgu republike - Sputnik Srbija

Beograd obeležio Dan pobede nad fašizmom /foto, video/

Pratite nas
U organizaciji Grada Beograda, Fondacije Besmrtni puk i Ruskog doma, Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu obeležen je nizom manifestacija u Beogradu.
Danas se obeležava 76. godina od pobede nad fašizmom.
Devetog maja 1945. kapitulacijom nacističke Nemačke okončan je Drugi svetski rat u Evropi i 9. maj se od tada obeležava kao Dan pobede. Deveti maj se slavi i kao Dan Evrope. 
U okviru obeležavanja Dana pobede nad fašizmom na Trgu republike organizovan je prenos uživo Parade u Moskvi.
Ministar Nenad Popović, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i direktor Ruskog doma Jevgenij Baranov, prethodno su položili vence na spomenike Večna vatra i Crvenoarmejcu u Spomen parku Oslobodilaca Beograda.
 
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:38 09.05.2021
20:37 09.05.2021

Teške su naše pobede, izgubili smo mnogo naših predaka, oni su sistematski ubijani kroz Jasenovac, Kragujevac, Pag, rekao je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik na svečanoj akademiji u Beogradu povodom Dana pobede.

Oni su ubijani samo zato što su Srbi, Srbi su bili na meti fašizma, ustaštva, NDH, čija je namera bila da uništi Srbe.

Ta se država, taj monstrum, hranio na srpskoj krvi. Zato se i desilo da je Jasenovac, pet meseci nakon oslobađanja Beograda, likvidirao Srbe, a samo jedan mali broj, njih 100, ostalo je živih da svedoče o monstruoznom planu.

Dodik je dodao i da je „naš narod ponovo na udaru onih koji su ga napadali u ratovima, samo na drugi način“.

20:09 09.05.2021
Na velikom video bimu na Trgu Republike u Beogradu prenos Parade pobede u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920
Svečana akademija u Beogradu povodom Dana pobede nad fašizmom /video/
16:15 09.05.2021

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je istakao da su se na Trgu Republike pre 76 godina vodile možda najžešće borbe za oslobođenje Beograda.

„Ovde su bili nemački mitraljezi, na Narodnom muzeju i Narodnom pozorištu, i desetine crvenoarmejaca i pripadnika Narodnooslobodilačke vojske su ovde dali svoje živote za slobodu Beograda. Oni su tu i sahranjeni, a pedesetih godina njihovi ostaci su preneti na groblje Oslobodilaca Beograda.

Vesić je naglasio da Dan pobede slavimo s ponosom, jer smo svoju istoriju utkali u pobedu nad fašizmom, i procentualno posle ruskog naroda najviše stradali u toj borbi.

16:10 09.05.2021

Ministar Nenad Popović je naglasio da pokušaji falsifikovanja istorije neće uspeti, i da su Srbija i Rusija uvek bile na strani pravde.

„Danas postoje pokušaji falsifikovanja istorije, da se žrtve predstave kao dželati, a dželati kao žrtve. Mi im to nećemo dopustiti, jer istorija je samo jedna i ona kaže da su Srbija i Rusija pobedile u Drugom svetskom ratu, oslobodile Evropu, i bile na strani pravde", naglasio je Popović.

On je poručio da je Srbija danas snažna, da želi mir, ali da mora da jača svoju odbrambenu moć kako bi osigurala taj mir.

„Želimo da svima poručimo da nećemo dozvoliti da se desi neki novi Jasenovac, Jadovno ili „Oluja“. Građani Srbije, pogotovo naša braća na Kosovu i Metohiji i u Republici Srpskoj mogu mirno da spavaju, jer kao što je to bilo u istoriji, sa nama je uvek velika, bratska Rusija“, rekao je Popović.

16:05 09.05.2021
Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko na obeležavanju Dana pobede u Beogradu - Sputnik Srbija

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko rekao je da je Dan pobede zajednički praznik ruskog i srpskog naroda.

„To je naš sveti dan koji je od izvanrednog značaja, jer je preokrenuo istoriju, i razvoj civilizacije usmerio napred, a radimo na tome da tako bude zauvek“, rekao je on.

Ambasador Rusije je dodao kako u plemenitom poslu i na važnom zadatku odupiranja pokušajima revizije i izopačenja istorije dva naroda stoje rame uz rame kao i u Drugom svetskom ratu.

„Predsednik Putin je danas u Moskvi naglasio veliku zabrinutost zbog toga što događaji sve više liče na ono što se dešavalo pred Drugi svetski rat. I sada ima planova o agresiji, gajenja ideologije isključivosti, i sada se suočavamo sa jednostranim poništavanjem ugovora koji bi u Evropi i svetu obezbedili stabilnost i ravnotežu“. rekao je Bocan Harčenko.

Naglasio je da će Rusija zbog toga zajedno sa Srbijom nastaviti zajedničke akcije u međunarodnim institucijama na očuvanju kulture sećanja i tekovina zajedničke pobede.

Bocan Harčenko je zatim ministru Nenadu Popoviću uručio spomen medalju i plaketu povodom 75. godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu, kojima ga je odlikovao predsednik Putin.

16:03 09.05.2021

Ministar Aleksandar Vulin je na Trgu Republike poručio da smo uvek bili na pravoj strani sveta, dok su veliki i moćni znali da pogreše i stave se na stranu zla.

„Srpski i ruski narod nikada nisu bili na pogrešnoj strani sveta. Naši preci su nas stavili na pobedničku stranu, i mi sa te strane da odemo nećemo. Pokušava se decenijama da se izvrši revizija Drugog svetskog rata, razbijene su i uništene zemlje pobednice, poražene zemlje su se ujedinile“, rekao je Vulin.

Dodao je kako decenijama pokušavaju da nam kao i 1941. godine objasne da smo suviše mali da bismo bili samostalni i nezavisni, i kako treba da slušamo i pognemo glavu pred moćnijima od sebe

„Decenijama pokušavaju i nisu uspeli, neće ni uspeti. Srpski narod je uvek bio na pravoj strani sveta i ima pravo da govori glasno. Neka ćute oni veliki, oni moćni, koji su dolazili u ovaj grad sa tenkovima, koji su dolazili da nas raskomadaju“, naglasio je Vulin.

On je podsetio da mi nemačke tenkove nikada nismo čekali raširenih ruku, ali da ima drugih naroda na Balkanu koji su stajali mirno pred okupatorom smatrajući da su deo tog novog velikog poretka.

„Ima tih naroda, i neka ćute, ili bar neka se postide kad govore o antifašističkoj pobedi. To nije njihova pobeda. Ovaj veliki praznik je naš praznik, to je naša pobeda“, istako je ministar unutrašnjih poslova.

15:23 09.05.2021
14:54 09.05.2021
Obraćanje ministra Aleksandra Vulina povodom dana pobede nad fašizmom - Sputnik Srbija
Obraćanje zamenika gradonačelnika Gorana Vesića povodom Dana pobede - Sputnik Srbija
14:38 09.05.2021
Nenadu Popoviću uručena je medalja povodom Dana pobede - Sputnik Srbija
14:30 09.05.2021
Najmlađi gledalac ovog velikog događaja, Vičeslav Pičugin, pratio je paradu iz prvog reda - Sputnik Srbija, 1920
Ponos, suze i ustajanje na rusku himnu: Kako su Beograđani pratili paradu s Crvenog trga
14:30 09.05.2021
13:53 09.05.2021

Povodom Dana pobede nad fašizmom položeni su venci i na Trgu republike na spomen - ploču Crvenoarmejcima.

Na spomen ploči piše:

„Na ovom mestu se nalazilo spomen-obeležje i grobnica crvenoarmejaca poginulih u borbama za oslobođenje Beograda 1944. godine. Posmrtni ostaci crvenoarmejaca su preneti na Groblje oslobodilaca Beograda, koje je svečano otvoreno na desetogodišnjicu oslobođenja grada, 20. oktobra, 1954. godine”.

 

12:37 09.05.2021
Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko polaže venac na Spomenik crvenoarmejcu - Sputnik Srbija
12:23 09.05.2021
Polaganje venaca na Spomenik večne vatre - Sputnik Srbija
12:10 09.05.2021
Polaganje venaca na Groblju oslobodilaca Beograda - Sputnik Srbija

Vence su položili predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, predstavnici ambasada pet zemalja bivšeg Sovjetskog saveza - Rusije, Belorusije, Ukrajine, Azerbejdžana i Kazahstana.

Vence su položili i predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević, predstavnici Vojske Srbije i SUBNOR-a.

10:19 09.05.2021

Povodom obeležavanja Dana pobede u Drugom svetskom ratu, izaslanica predsednika Srbije, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, položila je danas venac na Spomenik Neznanom junaku na Avali.

Odajući počast, ministarka je u spomen-knjigu napisala:

"Večna slava i hvala svima koji su svoje živote dali za slobodu Srbije. Zahvaljujući vama, Srbija je slobodna država, koja jeste i koja će večno biti na strani mira, razumevanja, tolerancije i saradnje.

 

Darija Kisić Tepavčević položila je venac na Spomenik Neznanom junaku na Avali - Sputnik Srbija
Obeležavanje Dana pobede nad fašizmom u Beogradu - Sputnik Srbija
09:43 09.05.2021
Parada pobede gledala se i iz bašti beogradskih kafića - Sputnik Srbija
09:41 09.05.2021
Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović - Sputnik Srbija, 1920
Popović: Istorija je samo jedna ― Srbi i Rusi su oslobodioci cele Evrope u Drugom svetskom ratu
09:37 09.05.2021

Imamo razloga da slavimo, jer smo bili na pravoj strani istorije, jer smo od strane fašista porušeni i bili planirani za istrebljenje kao i drugi slovenski narodi ", rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

On je naglasio da ne sme biti revizije istorije i rezultata te borbe. "Na današnji dan moramo da pošaljemo jasnu poruku svima da revizije istorije nema, i da je nemoguće pretvoriti dželate u žrtve i žrtve u dželate. I da je nemoguće objasniti da je ustaški logor Jasenovac bio kamp za razonodu i da je nemoguće negirati broj žrtava", rekao je Vesić.

On je svim Beograđanima čestitao Dan pobede kao jedan od naših najvećih praznika.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala