Ubijanje Rusa u Donbasu – uvertira za doček američkih zvaničnika

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaPripadnik Narodne milicije DNR na kontakt-liniji
Pripadnik Narodne milicije DNR na kontakt-liniji - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2021
Pratite nas
Jedan od glavih razloga za intenziviranje pucnjave na kontakt-liniji u Donbasu je dvodnevna poseta američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Kijevu, saopštio je generalni direktor Instituta za politička istraživanja Sergej Markov za televiziju „360“.
Analitičar smatra da ukrajinske vlasti na taj način „dočekuju“ američkog diplomatu koji, prema njegovom mišljenju, donosi ključne odluke u zemlji.
„Oni smatraju da je državnom sekretaru veoma drago kada ubijaju Ruse, kada se raspirivanje sukoba može svaliti na Ruse“, rekao je Markov.
Zaoštravanje situacije u Donbasu takođe može biti povezano sa proslavom praznika Vaskrs, dodaje ekspert.
„Oni se svete, znaju da su tamo pravoslavci, Vaskrs. Žele da ubiju nekoga na Vaskrs, da naprave košmar“, ističe analitičar.
 Markov dodaje da je treći mogući način za pogoršanje situacije – Dan pobede.
„Među onima koji podržavaju kijevski režim ima mnogo neonacista. Prema tome, oni se takođe svete Rusiji, Donbasu zbog toga i žele da ubiju što više ljudi“, zaključuje Markov.
Napetost na jugoistoku Ukrajine je u poslednje vreme porasla. U samoproglašenim republikama LNR i DNR za to krive Oružane snage Ukrajine, a Kijev i zapadne zemlje govore o aktivnosti ruskih vojnika kod granice.
Moskva je više puta saopštavala da je zainteresovana za stabilizaciju situacije u Ukrajini, ističući da ne nameravaju da napadaju bilo koga.
Podsetimo, američki državni sekretar Entoni Blinken boravio je u dvodnevnoj poseti Kijevu i on je prvi predstavnik administracije predsednika Džoa Bajdena koji je posetio Ukrajinu.
Lider LNR Leonid Pasečnik saopštio je da se broj napada Ukrajine na LNR od februara povećao pet puta. Kako je rekao, situacija na kontakt-liniji je „stabilno napeta“.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala