Šta se „kuva“ na Mesecu: Otkriveni detalji izgradnje rusko-kineske lunarne stanice

© Sputnik / Anton DenisovPun Mesec
Pun Mesec  - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2021
Pratite nas
Stvaranje rusko-kineske naučne stanice na Mesecu biće realizovano u tri faze do 2035. godine, objavio je američki specijalizovani portal „Spejs njuz“, pozivajući se na prezentaciju prikazanu na Danu kineskog svemira u Nankingu.
Prema prezentaciji, prvu fazu, za koju je planirano da bude završena do 2025. godine, čine lansiranja ka Mesecu ruskih stanica za sletanje „Luna 25“ (2021. godine), „Luna 27“ (2025. godine), orbitalne stanice „Luna 26“ (2024. godine), kao i kineskih stanica „Čang'e 6“ u Čang'e 7“ (obe 2024. godine). Korišćenjem podataka sa tih stanica biće utvrđeno mesto za izgradnju Međunarodne naučne lunarne stanice (MNLS) na području južnog pola Meseca.
Druga faza je planirana u periodu od 2026. do 2030. godine. Uključiće slanje ruske stanice „Luna 28“ (2027. godine) i kineske „Čang'e 8“ (2028. godine) ka prirodnom Zemljinom satelitu.
Ta faza je važna jer će u njoj biti pokrenuta izgradnja Međunarodne naučne lunarne stanice.
Kako je saopšteno na sajtu portalu, treća faza će se sprovoditi od 2030. do 2035. godine.
Inače, Međunarodna naučna lunarna stanica je kompleks eksperimentalno-istraživačkih sredstava koja se prave na površini i u orbiti Meseca. Predviđen je za različite i višenamenske naučno-istraživačke radove, uključujući istraživanje i korišćenje Meseca, osmatranje Meseca, fundamentalne istraživačke eksperimente i proveru tehnologija.
Podsetimo, direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin i šef Kineske nacionalne svemirske administracije (KNKA) Čang Keđan su u ime vlada Rusije i Kine u martu potpisali memorandum o saradnji na stvaranju MNLS.
Na sajtu ruske svemirske agencije ranije je saopšteno da će u okviru ovog projekta Rusija i Kina zajedno razraditi plan pravljenja lunarne stanice, a takođe će blisko sarađivati prilikom planiranja, projektovanja, pravljenja, realizacije, eksploatacije projekta stvaranja stanice, uključujući njegovu prezentaciju svetskoj zajednici.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala