Objavljena lista najagresivnijih pasa

CC BY-SA 3.0 / Maeng9981 / Pugsan psi
Pugsan psi - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2021
Pratite nas
Na listi najagresivnijih pasa prednjače male rase. I ne samo da je veća verovatnoća da će mali psi planuti, nego su i manje poslušni i manje istrenirani.
Istraživanje univerziteta u Helsinkiju potvrdilo je popularno mišljenje da su manji psi agresivniji od srednje velikih i velikih pasa.
Istraživanje rađeno na 9.000 pasa pokazalo je da su patuljaste pudle i patuljasti šnauceri na drugom i trećem mestu na listi najagresivnijih pasa, dok su najmanje agresivni labradori.
„Mali psi deluju manje opasno, pa vlasnici ređe ispravljaju njihovo agresivno ponašanje. Važno je da razumemo faktore agresije, jer to kod porodičnih pasa nije poželjno, dok je suprotno kod na primer policijskih pasa. Ne smemo da zaboravimo da agresija dovodi i do nekih medicinskih poteškoća”, kaže Sala Mikola koja je bila dio istraživačkog tima, piše Gardijan.
Prvo mesto na listi najagresivnijih pasa pripalo je krupnijem škotskom ovčaru.
Četvrto i peto mjesto zauzeli su njemački ovčar i španski pas za vodu.
Naučnici su otkrili da su mužjaci agresivniji od ženki, te da kastracija ne utiče na agresivnost. Istraživanjem je utvrđeno i da su stariji psi agresivniji, te da je strah najčešći uzrok agresivnog ponašanja.
Takođe, pokazalo se i da su psi čiji vlasnici ranije nisu imali nekog ljubimca agresivniji.
Pročitajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala