Novosadski koreni izraelskog mandatara /foto/

© REUTERS / AMIR COHENJair Lapid, mandatar za sastav izraelske vlade
Jair Lapid, mandatar za sastav izraelske vlade - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2021
Pratite nas
Predsednik Izraela Reuven Rivlin dodelio je mandat za sastav buduće vlade Jairu Lapidu, predsedniku partije Ješ Atid, a ono što je zanimljivo je da je njegov otac rođeni Novosađanin Tomislav Lampel,koji se u Izrael odselio 1948. godine.
Tomislav Lampel, koji je u Izraelu poneo ime Josif Tom Lapid je posle služenja vojske završio u Izraelu pravni fakultet. Predsedavao je bordom direktora Memorijalnog centra Jad Vašem.
Od 2003. do 2004. bio je ministar pravde i potpredsednik vlade. Preminuo je 1. juna 2008. godine u Tel Avivu.
Danas jedna ulica u Veterniku nosi ime Tomija Josefa Lapida, objavio je Subnor Novi Sad na svojoj Fejsbuk stranici.
„Njegov sin Jair Lapid rođen 1963. godine koji je bio novinar, televizijski voditelj, kao i njegov otac, pa čak i glumac u nekoliko projekata je nasledio levičarske ideale od oca koji nije zaboravio Novi Sad i Srbiju. Nekoliko puta je Tomi Lapid, čak i kao političar, posetio tadašnju Jugoslaviju, odnosno Srbiju i poznato je da nikada nije tražio službeni automobil, vozača i pratnju, iako je to zbog opasnosti bio deo protokola“, piše novosadski Subnor.
Kako dodaju, Tomi Lapid je samo jednom u našoj zemlji tražio službeni automobil i vozača - kada je išao u Novi Sad da se vidi sa školskim drugovima.
„Bio je veoma zabavan i duhovit čovek, pa se pojavio u automobilu sa državnim zastavicama i u pratnji policije u kraju gde su ga čekali prijatelji. Onako zabezeknutim im je rekao „šta je bilo mangupi, evo šta sam ja postigao, a vi ste još na istom mestu““, piše u objavi.
Jevrejska porodica Lampel potiče iz Bačkog Gradišta. Tokom Drugog svetskog rata porodica Lampel bila je izložena progonima i stradanjima. Jedan broj članova porodice Lampel završio je u nacističkim logorima smrti iz kojih se nikada nisu vratili. Njihova porodična grobnica nalazi se na Jevrejskom groblju u Novom Sadu, navodi Subnor.
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala