Neredi u Jerusalimu: Suzavac, kamenice i gumeni meci u sukobu policije i Palestinaca /video, foto/

© AP Photo / Oded BaliltyNeredi u Jerusalimu
Neredi u Jerusalimu - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2021
Pratite nas
Sukobi između izraelske policije i Palestinaca ponovo su izbili u Jerusalimu. Policija je koristila gumene metke i suzavac, dok su okupljeni Palestinci na njih bacali kamenice.
Ovo je drugi dan kako se policija i Palestinci sukobljavaju na ulicama Jerusalima, a u neredima koji su se dogodili sinoć, povređeno je 205 Palestinaca i 17 policajaca.
Palestinski Crveni polumesec saopštio je da i večeras ima povređenih, ali da im bezbednosne snage nisu dozvolile da priđu.
Oko 90.000 Palestinaca okupilo se ispred Al Aksa džamije, tokom najsvetije noći meseca Ramazana, kada su sukobi izbili.
Sukobi su izbili i u Istočnom Jerusalimu, gde je policija koristila šok bombe i „smrdljive“ granate, prenosi izraelski „Harec“. I u tom delu Palestinci su takođe bacali kamenice na policiju.
​Palestinski Crveni mesec objavio je da ima povređenih tokom sukoba, ali da im bezbednosne snage nisu dozvolile da priđu.
Pogled na Jerusalim - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2021
Rusija zabrinuta zbog nereda u istočnom Jerusalimu: Uzdržite se od eskalacije
Izraelska vojska saopštila je da je oko 450 stanovnika Gaze protestovalo blizu granične ograde u znak solidarnosti sa Palestincima u Jerusalimu. Vojni izvori naveli su da su demonstranti palili gume i bacali eksplozivne naprave, a da su vojnici koristili opremu za razbijanje demonstracija.
Ranije danas, jerusalimska policija zaustavila je na desetine autobusa koji su vozili vernike ka džamiji Al Aksa, pa su mnogi nastavili put pešice. Policija je navela kako nije želela da zatvori prilaz Jerusalimu, već da spreči pojedince, koji su, kako su naveli, imali nameru da izazovu nerede, da stignu u Jerusalim.
Sukobi kod jerusalimske džamije Al Aksa posledica su višednevnih tenzija i pogibije dvojice Palestinaca u četvrtak nakon što su izraelske snage bezbednosti odgovorile na napad iz vatrenog oružja trojice ljudi na izraelsku bazu na okupiranoj Zapadnoj obali, javila je ranije agencija AP.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala