Dodik: Jedino realno da se Srpska odvoji i udruži sa Srbijom

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICMilorad Dodik i Aleksandar Vučić
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2021
Pratite nas
Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se Srbi moraju okrenuti sebi i svojim interesima, usmeriti energiju na jačanje Republike Srpske, uz poruku da je jedina realnost da Srpska odvoji i udruži u nekom obliku sa Srbijom.
"Samo tu energiju kod Srba osloboditi je svakako velika pobeda svih nas, a ta energija mora da bude usmerena ka jačanju Republike Srpske i bez obzira što priča Incko ili bilo ko drugo. Jedina realnost je da se Republika Srpska odvoji i da živi sama i da se udruži u nekom obliku, federalnom, konfederalnom sa Srbijom", rekao je Dodik odgovarajući na pitanje novinara koji je njemu od non pejpera koji su se pojavili u prethodnom periodu najrealniji.
Dodik je, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i načelnicima opština Kozarska Dubica, Kostajnica, Nevesinje i Drvar, rekao da je jačanje Republike Srpske i udruživanje sa Srbijom protivno zapadnim interesima.
"Ali, ovde nije pitanje zašto smo mi protiv njih, već zašto su oni protiv nas, ovde se radi o našoj zemlji a ne njihovoj", rekao je Dodik.
On je istakao da se Srbi moraju okrenuti sebi i svojim interesima i biti jasni u tome, ali da moraju "korespondirati" i sa svetom, jer ne može drugačije.
"Mislim da nikada nije bilo veće uverenje kod Srba, kod rukovodstva u Republici Srpskoj i u Srbiji da treba da kažu - ovo je naš interes", poručio je Dodik i dodao da to podrazumeva i svest o tome da ono što se Srbima nudi ne mora da znači da je to najbolje i dobro".

Dodik: Finalizujemo projekat izgradnje Memorijalnog kompleksa

Predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se finalizuje projekat izgradnje Memorijalnog centra u Donjoj Gradini, koji će čuvati sećanje na stradanje Srba u Jasenovcu.
Dodik je, nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa načelnicima četiri opštine, Kozarska Dubica, Kostajnica, Nevesinje i Drvar, rekao da je osim pomoći toj opštini, danas važna tema razgovora bio i Memorijalni kompleks u Donjoj Gradini, a s obzirom da je i povod za posetu predsednika Srbije obeležavanja Dana sećanja na žrtve zločina-genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini.
Dodik je istakao da je stradanje Srba u Jasenovcu, teška i bolna tema, i kao što je kosovski zavet stari zavet za Srbe, tako je, ističe, jasenovački zavet novi zavet.
“Finalizujemo priču koja je dugo godina na čekanju, a to je izgradnja Memorijalnog kompleksa, koje bi trebalo da integriše sva mesta stradanja Srba i da se napravi mapa stradanja Srba, koja bi tu bila postavljena da je vide svi koji dolaze”, rekao je Dodik.
On je naveo da to do sada nije bilo sistemski uređeno, jer je stradanje Srba od ustaša na mnogim mestima bilo zanemarivano.
“Ta ustaška država nije nikakva takozvana država, to je država koju su formirali da bi ubijali Srbe. To su radili u Jasenovcu”, rekao je Dodik.
On je dodao da je Jasenovac bio živ pet meseci nakon oslobođenja Beograda, i da su tamo nesmetano vršeni zločini nad Srbima, a da tadašnje komunističke vlasti nisu preduzele nijedan korak da bi oslobodile Jasenovac.
“Jasenovac i nije oslobođen, on se samooslobođen od 100 logoraša koji su uspeli da izađu i koji svedoče o tome da je tamo život ipak pobedio”, rekao je Dodik.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala