Pola čovek, pola Liga Evrope – Emeri!

© AFP 2023 / ADRIAN DENNISUnai Emeri
Unai Emeri - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2021
Pratite nas
Ukoliko neki klub želi da osvoji Ligu Evrope samo treba da dovede Unaija Emerija.
Liga Evrope - drugo po jačini evropsko fudbalsko takmičenje, odmah iza Lige šampiona, možda nije toliko profitabilna, atraktivna i cenjena, ali daleko od toga da ju je lako osvojiti. Naprotiv. Vraški je teško!
A, verovali ili ne Unaj Emeri je sa Viljarealom, eliminisavši Arsenal njegov prethodni klub, izborio svoje peto finale. Da, dobro ste pročitali. Peto finale, od čega je čak tri puta uzastopno sa Seviljom osvajao trofej, pa se za Španca komotno može reći - pola čovek, pola Liga Evrope.
​Prvi put je stigao u finale, ne tako davne 2014. godine, kada je posle trijumfa nad gradskim rivalom Betisom i Portom, eliminisao i Valensiju, dok je u finalu bio uspešniji sa Andalužanima od Benfike.
Fudbalska lopta - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2021
Trener izvukao uši svom fudbaleru – bukvalno /video/
Naredne godine odbranio je trofej, a put je bio trnovit. Od Borusije Menhengladbah, preko Viljareala i Zenita, sve do polufinala sa „žilavom“ Fjorentinom, dok je kao poslednja prepreka preskočen ukrajinski Dnjepar.
Istorija je ispisana dogodine, kada je treći put zaredom podigao pehar drugog po jačini evropskog takmičenja. Da sve bude još teže i neverovatnije, Emerijeva Sevilja „tukla“ je u velikom finalu Liverpul predvođen Jirgenom Klopom.
​A, onda je usledila kratka pauza, jer se sa Pari Sen Žermenom fokusirao na osvajanje Liga šampiona. Nije uspelo!
Sa Pari Sen Žermenom je u sezoni 2017/18. osvojio titulu Lige 1, ali nije uspeo da tokom dvogodišnjeg mandata na kormili Parižana osvoji Ligu šampiona, što ga je koštalo otkaza, posle čega ga je angažovao Arsenal.
I prošle sezone bio je na korak do trofeja LE, i to sa „tobdžijama“ koje je u četvrtak uveče na Emiratima izbacio iz pomenutog takmičenja, a svom Viljarealu, doneo prvo finale. 
Možda Unaj Emeri prema mišljenju nekih nije u rangu Pepa Gvardiole, Žozea Murinja, Dijega Simeonea, Antonija Kontea, ali je opasan trener. Stručnjak iza kojeg stoje rezultati, posebno u Ligi Evrope.
I sa Arsenalom je u prvoj sezoni stigao do finala Lige Evrope, gde je odmerio snage sa Čelsijem i Mauricijom Sarijem, a na kraju je njegov tim zaustavljen - 4:1 (0:0).
I „tobdžije" nisu imale strpljenja i sluha za Španca koji je apsolutni kralj za Ligu Evrope, što im je pokazao u direktnom duelu, u polufinalu. Servirao im je hladnu osvetu!
„Žuta podmornica“ je slavila na De la Keramici rezultatom 2:1, dok je na Emiratima odigran meč bez golova što je trasiralo Emeriju i Viljarealu put u veliko finale 26. maja u Gdanjsku. 
Možda je Mančester junajted favorit, pre svega jer ima skuplji tim i bolje pojedince, na čelu sa fantastičnim Portugalcem Brunom Fernandešom, raspucanim vremešnim Edinsonom Kavanijem koji je razbio Romu u dvomeču (8:5), ali nema jednog čoveka koji garantuje uspeh - osvetnika i kralja Lige Evrope Unaija Emerija.​
► Predsedniku Kraljeva propao projekat Superliga, pa se obratio sudu
► Kristijano Ronaldo se uključio u borbu za Gavrilov život!
► Da li će Matić da upotpuni Roma junajted?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala