Novina na tržištu nekretnina u Srbiji: Cilj - zaštita

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/Sonjabgd / Pogled na Beograd
Pogled na Beograd - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2021
Pratite nas
Privredna komora Srbije od ponedeljka 10. maja pokreće novu uslugu izdavanja identifikacionih kartica posrednicima u prometu i zakupu nepokretnosti, a cilj je veća zaštita na tom tržištu.
Posrednici mogu podneti zahtev za izdavanje identifikacione kartice na portalu ePKS uz prethodnu registraciju kvalifikovanim elektronskim sertifikatom.
Nemanjina u sumrak - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2021
Stranci kupuju nekretnine u Srbiji, a banke nisu čekale skrštenih ruku
Predsednik PKS Marko Čadež objašnjava da je uvođenje ID kartica važan korak u primeni zakonskih rešenja donetih na inicijativu članica Komore, ali i u profesionalizaciji poslovanja gotovo 200 posrednika u prometu nepokretnosti sa oko 1.000 agenata.
To će omogućiti i uvođenju više reda i sigurnosti na srpskom tržištu nekretnina i za kupce i za prodavce, dodao je Čadež, preneo je Tanjug.
On je naglasio da je ova mera višestruko značajna za našu zemlju.
„Uređeno i sigurno tržište nekretnina važno je ne samo za naše građane i kompanije, već je i deo slike Srbije kao investicione i poslovne destinacije za kompanije iz sveta koje svoje poslovanje ovde najčešće počinju upravo obezbeđivanjem prostora za planiranje i razvoj svojih projekata“, rekao je Čadež.
PKS podseća da je Zakon o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti donet na inicijativu Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti PKS, koja 9. maja obeležavaju svoj dan.
Predsednik Grupacije Damir Borić je podsetio da je uređenje profesije i unapređenje uslova poslovanja strateški cilj od njihovog osnivanja 2011.
Zlatibor - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2021
Niču nekretnine na planinama: „Cene kvadrata na Kopaniku ‘nenormalne’, Zlatibor izgleda kao Žarkovo“
Dodao je da je jedan od koraka u tom pravcu bilo usvajanje Kodeksa poslovne etike posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti Privredne komore Srbije, a da je početak izdavanja identifikacionih kartica stvorilo uslove za njegovu primenu u praksi.
„Posrednici u prometu i zakupu nepokrentosti koji su prihvatili odredbe Kodeksa i primenjuju ih u poslovnoj praksi pružaju viši kvalitet usluga, uz veći stepen međusobne saradnje koji omogućava da njihovi klijenti brže obave kupoprodaju ili izdaju nepokretnost“, ocenio je Borić.
On je istakao da će identifikacione kartice povećati prepoznatljivost onih koji posluju legalno i u skladu sa najvišim stepenom profesionalnih standarda.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala